Підписання угоди про асоціацію з ЄС розкриває великі перспективи для агропромислової галузі України і цукрової зокрема. Так вважає депутат Тернопільської обласної ради, заступник гендиректора корпорації «Агропродсервіс» Володимир Болєщук. “

Володимир Болєщук проти кремлівського офіціозу на 9 травняДосі головними ринками збуту були Молдова, Грузія, Киргизстан. Європейські ж ринки були менш привабливими через митні перепони. Є сподівання, що ці обмеження будуть усунуті і українські цукровари зможуть скористатися угодою про Асоціацію та отримають доступ на європейські ринки. Європі сьогодні бракує цукру власного виробництва, що утримує на цих ринках досить високу ціну та змушує залучати імпорт з Бразилії і Таїланду, тоді як Україна змушена скорочувати виробництво цукру через відсутність ринків збуту. Разом з тим, після підписання Угоди про Асоціацію цукор українського виробництва буде вигравати у ціні порівняно з бразильським, щодо якого діятимуть обмежувальні тарифні квоти”, – зазначив у своєму коментарі експерт.

Володимир Болєщук підкреслив, що входження на європейський ринок очевидно потребуватиме глибокої реформи української цукрової галузі.

– Виробництво бурякового цукру у світі скорочується. Зокрема скорочення посівних площ буряку спостерігається в Росії. В Казахстані, в Азії загалом більше орієнтуються на тростинний цукор тоді, як буряковий вважається більш якісним. Ми з погляду якості фаворити. Але нам потрібне нове обладнання, нові технології. Очевидно, що конкуренція з боку європейських виробників стимулюватиме до цього. І виробники, і споживачі, і влада повинні розуміти важливість цукрової галузі, адже для Тернопільщини – це одна з бюджетоформуючих галузей. Сьогодні значна частина потужностей цукрових заводів простоює. ЄС може дати новий подих цій галузі, завантажити наші потужності, і, як наслідок, створити робочі місця, – каже він.

Підсумовуючи, Володимир Болєщук зауважив, що “в України немає іншого вибору”. “Нам потрібно йти у Європу, бо країни Митного союзу (Росія, Казахстан, Білорусь) обмежують доступ українського цукру на свої ринки. Робиться це переважно всупереч норм СОТ. Але українцям від того не легше. Зменшуються прибутки підприємств, виникають проблеми із виплатою зарплат. Нам потрібно шукати нові ринки у Європі. Продаючи свій цукор там, ми зможемо компенсувати втрати від зменшення продажів на ринках Росії, Казахстану, Білорусі, Киргизстану та інших учасників СНД. Слід зважити, що ВВП ЄС приблизно у 6 разів перевищує ВВП учасників Митного союзу. Тобто, в перспективі у Європі можуть більше купувати нашої продукції, в тому числі і цукру. За рахунок цього можна очікувати збільшення прибутків українських підприємств, а отже і підвищень оплати праці найманих працівників та збільшення відрахувань до місцевого бюджету”, – резюмував Володимир Болєщук.