Польські школярі вивчали рецепти українських страв. Борщ, галушки та вареники – запах цих «смаколиків» заполонив Тернопільську Українську гімназію імені Івана Франка. У навчальному закладі місцеві учні та вчителі презентували для європейських сусідів наш національний побут та розповіли про особливості української кухні, – повідомив ІНТБ.

– Ми поляків ознайомимо з нашою кухнею – які в нас є страви. Про наші українські традиції теж їм трошки розкажемо, щоб вони орієнтувались, де вони є, і чого вони сюди приїхали, – розповіла Галина Гудима, учениця 10 класу.

– Найбільше мені посмакували вареники з картоплею. Також сподобався тернопільський ринок, – зазначив учень гімназії №10 ім. Яна Кохановського м. Хожув Кшистоф.

Ознайомитися з українськими традиціями приїхало в Тернопіль двадцять школярів із міста Хожув. Окрім смакування вареників, підлітки гуляли містом, вивчали історію та їздили на екскурсії до Збаража та Кременця, бо саме ці старовині міста пов’язують нас та поляків спільною історією.

– Тернопіль зовсім не подібний на Хожув. Найбільше мені сподобались невеличкі вулички, – ділиться враженнями Кароліна, учениця гімназії №10 ім. Яна Кохановського.

Загалом програма обміну тернопільськими та польськими учнями вже працює кілька років. Українська гімназія імені Івана Франка підписала контракт з освітнім закладом у місті Хожув. Місцеві школярі вже два рази їздили на ознайомлення до європейської країни. Іноземні сусіди також не відмовляються від візитів у наше місто. Делегація приїхала в Тернопіль втретє.

Упродовж тижня, саме у період осінніх канікул, польські школярі розважалися та подорожували Тернопільщиною. Труднощів у спілкуванні, кажуть, не відчували, адже слов’янські мови дуже схожі. Та у випадку непорозуміння автоматично переходили на інтернаціональну – англійську мову.