Вісім років тому Оксана Ковалишин із села Підзамочок Бучацького району була учасницею передвеликоднього театралізованого дійства – дівчина мала роль янгола. «Саме тоді, після завершення вистави, захотілося, щоб образ посланця Божого не залишав мене ніколи . Я почала мріяти про колекцію янголят,» – каже Оксана.

Згодом в домі Ковалишиних з’явилася маленька керамічна фігурка з крилами, подарована близькою родичкою. Коли друзі запитували дівчину про те, який вона хоче мати подарунок до дня народження, то відповідь була однозначна – лише янгола. Таким чином їх в Оксани назбиралося добрий десяток керамічних, солом’яних і навіть шоколадних. Тоді вони легко вміщалися на одній поличці, а зараз для колекції потрібно декілька шаф у великій кімнаті. Сьогодні Оксана є власницею понад пів тисячі фігурок янголів, а якщо точніше – їх є 504. Останній перерахунок робили два місяці тому, коли до Ковалишиних навідувався телеканал «Інтер».

« Спочатку, коли друзі та рідні дізналися про мої наміри створити таку колекцію, то дуже зраділи, бо вважали, що таким чином чітко знатимуть який подарунок принести до дня народження чи іншого свята. Декілька років це справді було так. Сьогодні вони вже журяться,щоб знайти таку фігурку, якої ще немає в моєму маленькому музеї». – говорить Оксана. Янголів Оксані привозять звідусіль. У колекції є фігурки з Італії, Китаю, Австралії і навіть Арабських Еміратів. Дівчина до цих пір вважає крилату статуетку найбажанішим подарунком. Навіть, якщо вони повторюються – не біда. Оксана запевняє: її колекція лікує від поганого настрою і депресій. Дівчина поділилася своєю таємницею – коли вона засинає, то їй здається, що її ангели літають, а варто лише змусити їх сяяти чи танцювати – усі проблеми зникають. Коли дівчина бере в руки фігурку, то ніби спілкується з тією людиною, яка її подарувала. Якось навіть хлопець – мусульманин подарував їй ангела – це було у польському місті Ченстнохова, де Оксана навчалася.

Випускник – туркмен дізнався про захоплення студентки з України від спільних друзів,  пішов на Ясну Гору (місце паломництва в Ченстноховій) і там купив янгола,щоб долучити до колекції. Має Оксана оригінального янгола з Італії – фаянсова біла фігурка з позолотою і темношкірим обличчям. Цей образ в єдиному екземплярі продавали при відкритті нового магазину. Оксанин друг вважав за свій обов’язок купити його і передати до Підзамочка.

Основним постачальником оригінальних фігурок є батько дівчини – він моряк і за час кожного рейсу має можливість побувати в багатьох країнах. Іван Васильович ніколи не забуває про захоплення своєї дочки. Якось Оксана дуже мріяла про янголятко в скляній кулі. Декілька років тому в Україні таких ще не продавали – виручив тато, відшукавши сувенір аж в Австралії. Брати Василь та Іван теж не ігнорують захопленням сестри, навіть будучи студентами знаходили кошти бодай на малесенького ангелика.
Батьки дозволили Оксані розмістити свою колекцію в просторому передпокої і тепер,   коли переступаєш поріг оселі, здається, що потрапляєш в сяйво ангелів. Янголята їздять  верхи, грають на музичних інструментах, чарівно сплять і ніжно усміхаються, ваблять  до себе, їх можна роздивлятися годинами – це заняття яке ніколи не набридає. Полюбляє Оксанину колекцію і її маленький племінник Максимко – він ніжно гладить янголят, дивиться захоплено, але не стягує з полиць і не ламає – це справжнє диво, вважають в родині Ковалишиних.

Колекція відповідно вимагає певного догляду. Дехто з знайомих переймається, чи не шкода Оксані часу на це, адже вона студентка і має багато справ. Щоб янголята не стали жертвами пилу, то колекціонерці доводиться бодай раз на тиждень їх витирати – це заняття забирає 4 години, а якщо виникає бажання поміняти їх місцями – то й цілих 6 годин.

Дуже часто запитують Оксану про вартість колекції. Дівчина каже, що так щиро любить  своїх янголів і людей які їх подарували, і навіть не хоче думати про гроші. Якось одного разу родичка ретельно оглянула фігурки, щось собі порахувала і дійшла висновку – на ангелів витрачено більше як 5 тисяч доларів США. Може й так, але для Оксани Ковалишин не важливо скільки коштує фігурка – головне, щоб подарована вона була від  чистого серця. Найзаповітніша мрія дівчини – навчитися самій робити янголів з глини. Вона навіть познайомилася з майстром на Буковині, який обіцяє її навчити цьому ремеслу.

«Янголи – символи передвісників священного, котрі супроводжують нас і допомагають,  коли це необхідно. Згідно з усіма традиціями, кожна людина має янгола-охоронця, який  стежить за тим, щоб людина рухалася вперед шляхом своєї власної духовної реалізації.  Усі релігії стверджують, що Бог ніколи не полишає людство напризволяще та наділяє  кожну людину янголом-охоронцем, щоб ми могли чути Його голос – як потаємний шепіт, так і владні накази, що здатні спонукати нас до пробудження свідомості, а тому я мрію створити образи янголів, які б символізували імена людей» – говорить Оксана.

Оксана Ковалишин мріє створити музей ангелів у вигляді крил. Дівчина вірить, що її  прекрасна мрія обов’язково здійсниться. Янголи – посередники між Богом та світом  символізують божественні діяння та зв’язок Бога з його творіннями, мабуть тому, коли Оксана була ще школяркою, була перейнялася ідеєю зібрати янголят і по одному   подарувати депутатам у Верховну Раду, щоб ті не забували про людяність і доброту і робили все для того,щоб українцям жилося краще.

Слава Шмига, Новини Бучача