Гастрономічний фестиваль «Галицька дефіляда» триває у ці дні в Тернополі на бульварі Данила Галицького. Започаткували його минулої осені ресторатори міста. Власники закладів громадського харчування залишились задоволені результатами першого дійства, тож вирішили влаштовувати гастрономічне свято кожного сезону.

галицька дефіляда, фестивальПерша «Галицька дефіляда» цього року, і друга за рахунком, стартувала 11 січня. Через те, що центральну площу міста віддали для Майдану, фестиваль вирішили влаштувати на бульварі Данила Галицького.

Чотири заклади громадського харчування облаштували свої намети поблизу ялинки та дитячого майданчика. Решта п’ять розмістилися на території перед Палацом спорту. Через те, що торгові місця та їхні столики розташовані у різних точках, видається, що учасників фестивалю не так вже й багато. Та й відвідувачів заходу у перший день бракувало: біля деяких закладів були зайняті один-два столики, не більше. Більше народу стояло біля сцени, де час від часу виступали мистецькі колективи та для дітей проводили ігри і конкурси.

Стосовно основної складової фестивалю – гастрономічної – то від першої «Дефіляди» вона не особливо відрізняється. Більшість закладів вирішили нічого нового не придумувати. Так, «Тернопільська кнайпа 1540» знову подавали капусняк у капусті, як і на першому фестивалі. Ресторан «Рандеву» також вніс у меню страви із першого заходу: флячки та вареники з гречаного борошна. Кухарі «Хутора» знову запікали порося на відкритому вогні. Окрім цього, відвідувачам пропонували різноманітне запечене м’ясо, скумбрію, ковбаски, вареники, голубці, салати тощо. Єдиними учасниками, які змінили меню, стали заклади «Самогонної ресторації». Підійшли до цієї справи просто, але зі смаком. Для дітей підготували картопляні чіпси на палочці «Торнадо» та сирних коників. Гарячих страв було дві: галицька паляниця із запеченими на грилі ковбасками власного виробництва і аджикою та картопля з тушонкою і квашеними помідорами.

Як і на першому фестивалі, кожен заклад виставив на продаж чимало алкогольних напоїв: наливок та самогону. У більшості учасників це були «Медовуха» та «Хреновуха». У кожному наметі можна було також купити глінтвейн.

Триватиме гастрономічний фестиваль ще 12 та 13 січня. 12 січня у рамках фестивалю відбудеться міський конкурс вертепів.

Ольга Трач

Фото Kurt Lee

галицька дефіляда, фестивальгалицька дефіляда, фестивальгалицька дефіляда, фестивальгалицька дефіляда, фестиваль