Майже 14 тонн недоброякісних продуктів харчування могли потрапити на стіл до мешканців Тернопільщини. Саме стільки зіпсованих, протермінованих харчів виявили санітарні лікарі за минулий рік у торгових закладах області.

Якість і безпечність продуктів харчування в магазинах області а також роботу підприємств гуртової та роздрібної торгівлі обговорили представники обласної влади з підприємцями, – повідомляє TV-4.

Торговці, кажуть в управлінні економіки Тернопільської ОДА, – один з основних платників податків, тому в їх ефективній роботі зацікавлена і влада, і люди.

За минулий рік санітарні лікарі Тернопільщини провели понад шість тисяч перевірок торгових закладів області. Кажуть, порушень виявили чимало – більше п’яти тисяч. В результаті епідеміологи заборонили продавати майже 14 тонн недоброякісних харчів. В основному недобросовісні продавці торгували протермінованими, зіпсованими продуктами, не дотримувались температурного режиму та умов їх зберігання або не мали відповідних документів про виробника та походження товару. В одному з підприємств медики забракували півтори тонни овочів, в окремих магазинах – десятки кілограмів продуктів харчування – фарші, курятину, ковбасу, напівфабрикати, а також горілчані вироби.

В управлінні економіки Тернопільської ОДА кажуть, інколи продавці змушені торгувати товаром без документів, адже з ринком збуту в області проблемно. Чимало великих торгових мереж зовсім не продають м’яса, борошна, яєць місцевих виробників. Порівняно з минулим, цьогоріч мешканці Тернопільщини купують більше горілчаних виробів, пива, молокопродуктів, і менше тютюнових виробів. Однак 60% товарів, які продають в торгових закладах області – непродовольчі.

Крім цього, чиновники планують попрацювати над збільшенням рівня зарплати у сфері торгівлі, проблемами неповної зайнятості працівників, реалізацією продукції місцевих виробників, а також перевірити терміни розрахунків торгових закладів з постачальниками.