Уже минув Великдень, та вітчизняні овочі і фрукти й надалі змагаються з екзотичними. На початку травня вартість овочів для українського борщу була на 72% вищою, ніж роком раніше. Причому якщо в Тернополі буряка дешевшого, ніж 10-11 грн. за кілограм не купиш, то у столичних магазинах його можна придбати за 6 грн./кг.

Хоча картопля і досягла прогнозованих 10 грн./ кг, та можна купити із 5-6 грн./кг. А от яблука дивують: хоча від їхньої соковитості і вітамінів мало що лишилось, ціна тримається на рівні 10-15 грн. ./кг. Досить дорога цибуля, зелень.

– А що ви хочете? – ображено відказала продавець центрального ринку, жителька с. Малий Ходаків пані Марія. – Щоб зорати сотку городу кіньми, господарю доводиться платити 20 грн., якщо ж колісним трактором – то 15-ть. Солярка ж подорожчала.

Проте жінка не змогла пояснити, як паливно-мастильні матеріали пов’язані з кіньми, а тим більше – з минулорічним врожаєм городини, адже буряка та моркви зібрали чимало.

– Основний набір овочів і фруктів українця ніколи в історії не коштував так дорого, як у квітні 2011 року, – наголосив керівник проекту «Агроогляд: овочі та фрукти» Андрій Ярмак. – Проте у травні очікується зниження вартості плодоовочевого кошика, бо вже є тепличні овочі.

Та чи не простіше перейти на кропиву – дешево і сердито, хоч вколе, але й вітамінів містить чимало.

Жанна Попович, “Номер один”