Першого серпня невеличке село Чумалі стало місцем паломництва – тут на зрізі дерева з’явився образ Матері Божої, який замироточив. Звістка про чудодійне об’явлення миттю облетіла навколишні села і докотилася до Збаража та Тернополя. Уже надвечір у четвер, другого серпня, коли ми побували у Чумалях, тут яблуку ніде було впасти від люду, а автівки вишикувалися довгими рядами.

Як з’ясувалося, вперше чудодійний образ побачили чоловіки, які працюють над облаштуванням басейну біля каплички Матері Божої у Чумалях. Вони постійно паркували свою автівку у затінку старої верби, і напередодні ніякого зображення на давньому зрізі гілки не було. Чоловіки розповіли, що образ одразу замироточив, а запашна рідина навіть стікала по стовбуру. Сюди негайно почали сходитися люди, молилися біля нерукотворного образу Матері Божої, доторкалися, а запашною рідиною, яка нагадує миро, змащували очі, обличчя. Дехто намагався навіть відламувати шматочки кори, просоченої ароматною рідиною, зі стовбура нижче від зрізу.

Кореспонденти попросили священників прокоментувати цю подію. Як сказав о. Ярослав Смалюх, чудесне об’явлення Богородиці у цьому місці, поруч із джерелом з цілющою водою, це ще одне підтвердження торжества віри.

На думку о. Ярослава, у Чумалях необхідно споруджувати духовний центр, який би об’єднав усі духовні об’єкти в єдиний ансамбль. Чудесним об’явленням образу Матері Божої о. Ярослав зворушений до сліз, втім, вважає, що його поява тут цілком закономірна.

Натомість о. Володимир Борис, настоятель церкви у Чумалях, обережний у висновках: – Люди хочуть чуда, сюди вони йдуть за сенсацією, можливо, і не всі мають істинну віру в серці. Я б не хотів, щоб ажіотаж довкола образу Матері Божої на дереві заступив іншу святиню – капличку, наше джерело, яке являє чудеса зцілення уже понад 100 років. Тому відправлятиму Службу Божу у капличці. А це явище потрібно вивчати, досліджувати, консультуватись з церковними ієрархами.

Як з’ясувалось, 2 серпня з’явився ще один образ Богородиці – цього разу на зрізі тополі у Доброводах. Зріз настільки давній, що на ньому уже утворилися нарости, які обрамлюють його.

Як розповіла мешканка Доброводів, образ об’явився в обідню пору, він мироточить. Сам зріз і кора тополі дійсно були вогкими. Дехто бачив на зрізі образ Матері Божої на повний зріст, але, як з’ясувалось, цей силует «вималювала» рідина, яка по ньому стікала. Нам образ здався схожим на той, який ми бачили в Чумалях.

Місце об’явлень Матері Божої у Чумалях і Доброводах досі є місцем масового паломництва. Одні люди вважають ці об’явлення благословенням Божим, а інші – попередженням про можливі біди. У будь-якому випадку ці явища змушують відволіктися від повсякденних матеріальних проблем, замислитися про Бога, утвердитись у вірі.

Джерело: Народне слово