Усі школи на Тернопільщині зобов’язали оновити меню. Їжа повинна бути смачною, здоровою та різноманітною. Такі вимоги передбачає новий санітарний регламент.

У Новосільській ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Мирона Зарицького оновили харчоблок та повністю змінили меню. Окрім традиційних обідів, тут вирішили запровадити щоденні сніданки.

“Вимоги законодавства щодо впровадження та застосування постiйнодiючих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів успішно впроваджується у школі. Після реконструкції харчоблоку шкільної їдальні, придбанні технологічного обладнання, ми повністю змінили меню, а з цим і змінилося бажання наших учнів до смачних корисних щоденних сніданків”.

Як зазначила начальниця управління охорони здоров’я області Ольга Хома, новий санітарний регламент передбачений МОЗ. Його зобов’язані дотримуватися в усіх навчальних закладах. «Мали ситуації, коли деякі діти відмовлялися харчуватися у шкільних їдальнях. Діти скаржилися на несмачну їжу. Батьки також мали питання щодо того, чи здоровим і збалансованим є харчування. Вже на державному рівні розроблено шкільне меню. У їдальнях повинні стежити за тим, щоб їжа подобалася дітям, а головне була здоровою. Над новим меню і санітарним регламентом працювала велика кількість лікарів, які вилучили шкідливі продукти».

З січня на території шкіл заборонено продавати чіпси, снеки, сухарики, поп-корн, газовані напої. Також шкільні їдальні не можуть застосовувати та пропонувати дітям технологічно оброблені м’ясні та рибні страви: ковбаси, сосиски, заморожені напівфабрикати. Окрім цього, обмежена добова кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, жирів.