Травневі вихідні у Тернополі розпочнуться із фестивалів. 4-6 травня відбудеться одразу два: мистецький «Ї» та гастрономічний «Тернопільська брама». Гастрономічний проходитиме вдруге і знову організатори готуватимуть рекордну страву. Якщо минулого року представники Національного реєстру рекордів України заміряли довжину засмаженої мисливської ковбаски, то цього року будуть фіксувати кількість звареного «Журека».

Для чергового рекорду організатори фестивалю обрали традиційний польський суп «Журек». Особливість його в тому, що до бульйону із підсмаженої цибулі та копченої ковбаси додають спеціально приготовлену напередодні закваску із житнього хліба та житньої муки. До готової страви додають варене яйце і заправляють сметаною. До речі, у Польщі цю першу страву ще називають королем супів.

– Варити журек будемо у величезному казані, – розповідають організатори заходу. – Плануємо приготувати 1500 літрів цієї страви. Подаватимемо його у хлібі зі шматочком вареного яйця та ковбаси. Вибрали цю страву не спроста. Адже фестиваль «Тернопільська брама» – це відкриття туристичного сезону у файному місті Тернопіль. А наше місто заснував коронний гетьман Ян Амор Тарновський, який за походженням був поляком.

Встановлення рекорду відбудеться 6 травня на Театральному майдані. Після приготування супу, орієнтовно о 17.00 годині, журек роздаватимуть усім відвідувачам фестивалю, бажаючим його скуштувати, безкоштовно.

Ольга Трач