23 людини, серед яких п’ятеро дітей, досі перебувають у Теребовлянській районній лікарні. Туди вони потрапили після весільного застілля, яке відбувалося у неділю, 7 серпня, у селі Великій Говилів. На сьогодні вже відомі результати лабораторних експертиз. Фахівці обласної СЕС збудник захворювання встановили завдяки вірусологічним і бактеріологічним дослідженням.

.

– Виділений збудник сальмонели, тобто це є сальмонельоз. Факторами послужили страви, які були інфіковані під час приготування, зберігання, роздачі і тому подібне. Тут спрацювало недотримання особистої гігієни, недотримання температурного режиму і, відповідно, недостатньо всіх вимог для приготування стількох страв в домашніх умовах. Окрім того, санітарно-технічний стан тих приміщень і того подвір’я не відповідали всім вимогам, які пропонуються для закладів громадського харчування, – розповіла заступник головного державного санітарного лікаря Тернопільської області Нінель Цяпа.

У лікарів є список усіх людей, які були запрошені на весілля. Сьогодні за всіма ними спостерігають. Але, як пояснила Нінель Цяпа, інкубаційний період для сальмонельозу становить до доби. Відповідно, більша половина хворих у понеділок ввечері вже була госпіталізована. Упродовж третьої доби, тобто сьогоднішнього дня, до лікарні потрапила лише одна особа. Наразі головне завдання епідеміологів – не допустити повторних випадків зараження людей від хворих або залишків продуктів. Для з’ясування фактору передачі фахівці відібрали кілька десятків проб.

– Ми відібрали загалом біля 30 проб зразків харчових продуктів і води. На сьогоднішній день вже відомі два результати, на жаль, позитивних. Збудник виявлений у холодці і м’ясному рулеті. Це є дуже делікатні страви, які потребують надзвичайних зусиль стосовно санітарії, гігієни і практично можна говорити стерильності. Мало би так бути. На жаль, на 150 чоловік жодна господиня одночасно так не зробить у домашніх умовах, – вважає Нінель Цяпа.

Швидше за все, говорить заступник головного державного санітарного лікаря області, такі результати будуть підтверджені і в інших продуктах. А відбутися це зараження могло через брудні руки від людини, яка готували ці страви чи була до них причетна.

– Дуже багато людей залучалося до приготування страв. За нашими даними, це 13 людей. Всі вони обстежені нами, але після того, як це вже сталося. Оскільки люди до того не проходили медогляд, не мали  санітарних книжок, не працювали у закладах громадського харчування, тому не знають правил техніки і безпеки приготування. Після обстеження людей, ми виявили джерело. Тепер ця людина пройде лікування, буде під контролем медиків. Після того ще проведемо  контрольне обстеження, – запевнила Нінель Цяпа.

За її словами, ця людина могла навіть і не знати, що була носієм джерела інфекції. Тому звинувачувати її у тому, що вона щось приховувала, поки зарано. Наразі це ще з’ясовують лікарі.

– Інше питання, якщо людина свідомо знаючи, що у неї є розлади шлунково-кишкового тракту, і вона йде готувати не лише для своєї сім’ї, а на таку велику кількість людей. Це вже тоді просто кощунство, недбалість і непорядність. Але це найгірший варіант. Сподіваюся, це не так. Добре також, що не було важких форм захворювання. Люди вчасно звернулися за медичною допомогою, – констатувала Нінель Цяпа.

До речі, у минулому році масове захворювання людей після застілля було зафіксоване у Підгаєцькому районі. Щоправда, масштаби тоді були набагато менші. З 17 присутніх на дні народженні гостей – четверо потрапило до лікарні з харчовим отруєнням, передає «Радіо Рокс».