Як ми повідомляли, на вихідних Збараж святкував 800-річчя. Не змерзнути глядачам та учасникам дійства допомогли напитки та наїдки, приготовлені місцевими господинями та господарями.

Місцеві господині частували усіх бажаючих. Накриті столи відрізнялися один від одного не лише стравами, а й умінням подати їх, – повідомляє ІНТБ. Це, кажуть збаражчани, демонструє всю багатогранність краю та гостинність його мешканців.

Поділились умілі господині й секретом своїх страв. Адже, кажуть, що кожне село має свою, так би мовити, «фішку» та особливий рецепт її приготування.

– У Шилах, коли квасять, то завжди кладуть дубове листя – щоб хрумтіли огірки. Дуже багато є таких старовинних страв, – розповіла Оксана, мешканка села Шили Збаразького району.

Зігрівали гостинні збаражчани усіх смачними виробами з гарбуза і традиційно – самогонкою.

– Це є спеціальний рецепт мого вуйка Василя, який уже на Небі, але який передав деяким людям, які не знали, таку горілку. У свій час зимою в криївках, де бійці УПА рятувалися – по трошки пили, бо мусили підтримувати здоров’я. Ми вважаємо, що це є один з оригінальних напоїв, яких практично ні в кого немає. А нас він є, – похизувався пан Ярослав.