У сквері Тараса Шевченка цього року знову висадили квітку, яка цвіте раз на 6-17 років. Це – агава – мексиканська рослина, з якої роблять горілку – текілу.

Агава вже росла в Тернополі. Але траплялися випадки, коли рослину викрадали з квітника перед Театральним майданом. Працівники «Зеленбуду» застерігають: ця квітка важка, колюча, і рани після неї погано загоюються. Така рослина потребує великої площі, а в кімнаті вона просто загине. У ”Зеленбуді”, до речі, агави вирощують уже кілька десятків років. Ця рослина добре пристосована до наших кліматичних умов.

Довідка ZZ

Агава (Agave) — рід сукулентних рослин родини агавових (Agavaceae). Свою назву вона отримала на честь Агави — дочки одного із стародавніх міфічних царів і в перекладі з грецького означає шляхетна, чудова. Укорочене стебло при основі має розетку довгастих, часто м’ясистих і колючих листків. Високий квітконіс (у деяких видів до 12 м) несе суцвіття з великою кількістю (до 17 тис.) квіток. Цвіте на 6—17-му році життя, і після достигання насіння відмирає. Відомо близько 300 видів; поширених тільки в Америці від штатів Юта і Невада у США до Вест-Індії та північній частині Південної Америки, де рослини ростуть як на березі, в межах досяжності бризок прибою, так і в гірських районах, на висоті до 3000 метрів над рівнем моря. В Європу агави завезені після відкриття Америки.

На Кримському та Кавказькому узбережжях Чорного моря як декоративна рослина вирощується агава американська (Agave americana). З листя деяких видів агави добувають грубе волокно; з цукристого соку, зібраного перед початком цвітіння, готують алкогольні напої «пульке», «мескаль» та текілу. Культивується в тропічних і субтропічних країнах. Багато видів агави розводять як оранжерейні та кімнатні рослини.