Тернопільські хлібовиробники обіцяють, що паски з’являться в продажі вже у вівторок. Випікатимуть їх до суботи, 23 квітня.

Якщо попит буде і після Великодня, то вітрини магазинів не залишаться порожніми.

– Ми вже почали випікати паски на замовлення, – розповідає директор ТОВ “Тернопільхлібпром” Юрій Токаренко. – Наразі за добу – не більше 500. Проте очікуємо значного попиту на продукцію уже з початку наступного тижня. У попередні роки пекли по 5-10 тонн пасок протягом доби.

Оскільки Великдень – велике свято для кожної родини, продовжує пан Токаренко, то завданням підприємства є забезпечити тернополян смачною і недорогою паскою. Саме тому, незважаючи на зростання цін на продукти-складові, а також інші витрати, вироби “Тернопільхлібпрому” не подорожчають. Півкілограмова паска коштуватиме, як і торік, 11,60 грн, 0,3 кг – 8,80 грн, а 0,1 кг – 3,70 грн.

– У здобне тісто додаємо родзинки, – продовжує директор. – Зверху посипаємо карамеллю та кокосовою стружкою. Декотрі споживачі хочуть купити й ексклюзивну паску. На таких бабках зверху робимо візерунки з тіста, викладаємо вербові гілочки та робимо напис: “Христос воскрес”. А пакуємо їх у святково прикрашену паперову коробку.

Цьогоріч паски цього виробника будуть всі у паперовому кошику.

– Вони забезпечать красивий зовнішній вигляд та довший термін зберігання, – зазначає пан Токаренко. – Такі кошики використовують у європейських країнах. До складу пасхальних виробів входять тільки натуральні продукти, жодної хімії.

Із вівторка прийматиме замовлення на виготовлення пасок ще одне велике підприємство – ТОВ “Надзбруччя хліб”, каже його співвласник Андрій Іноземцев. Порівняно з минулим роком, вартість виробів зросте на 15%, зазначає він.

– Серед інгредієнтів пасок – виключно натуральні компоненти, – каже пан Іноземцев. – Ми робимо ставку на якість продукції.

Ціна виробів залежить від їхньої маси. Так, у цього виробника бабка вагою 0,2 кг коштуватиме 9 грн, 0,3 кг – 14 грн, 0,5 кг – 17 грн, а 0,7 кг (плюс фірмова упаковка, гарні “прикраси” зверху) – 32 грн.

Наталія БУРЛАКУ, “20 хвилин”