Минулого тижня в європейському містечку під аркою дружби народів в Києві відбувся круглий стіл «Співпраця з молодіжними організаціями діаспори: здобутки та перспективи», яку організували міжнародний молодіжний рух «Ті, що об’єднують» та ВМГО «Молодий Народний Рух».

Основною темою обговорення було підтримка молоді з української діаспори та залучення закордонного українства до спостереження за виборами-2012.

До присутніх зверталися голова Молодого Народного Руху Іван Крулько, голова УВКР Михайло Ратушний, керівник офісу об’єднаної опозиції «За Батьківщину» Михайло Лівінський, керівник міжнародного молодіжного руху «Ті, що об’єднують», член «Просвіти» з Сербії Олена Диба, та інші

Голова УВКР Михайло Ратушний наголосив, що молоді з України та діаспори необхідно комуні кувати між собою, а засобами комунікації можуть бути і спорт, і культурні проекти, і освіта.

«Зараз формується нова діаспора, інтелектуальна – з молоді, що їде навчатися за кордон. На жаль, ці люди не завжди хочуть повертатися до України, формуючи п’яту і шосту хвилю еміграції. Наша задача – не дати їм відірватися від українського кореня».

Думку Ратушного продовжує голова МНК Сергій Кузан: «Не можна, щоб наша молодь за кордоном опинилася в такому собі «українському гетто». Її не можна відривати від України. Комунікація просто необхідна, особиста комунікація – вживу, з проведенням спільних проектів, залученням молоді діаспори на заходи тут, в України».

Під час круглого столу організатори провели скап-конференцію з керівником української громади в Угорщині Ярославою Хортяні.

Пані Ярослава привітала українців з перемогою національної команди з футболу на Швецією та зазначила, що українська молодь з діаспори сама проявляє ініціативу їхати спостерігати на вибори і однозначно приїде восени в Україну, єдине питання – якою буде кількість таких спостерігачів.

Після ряду доповідей, організатори заходу зазначили, що готові підтримати проекти щодо співпраці з молоддю діаспори, і анонсували наступний Форум молодіжних організацій діаспори на 26 серпня. Форум відбудеться у Львові.