Незабаром вдарять перші приморозки і люди знову увімкнуть печі та електрообігрівачі.

Проте останні здатні не лише дарувати тепло. Так протягом 2005 – 2010 років в області внаслідок порушень правил безпеки при користуванні газом та газовими приладами загинуло 23 та постраждало 72 особи.
З огляду на це слід пам’ятати, що при газифікації житлових і громадських будинків, в яких встановлюються прилади і апарати з відводом продуктів спалювання в димоходи, повинна провадитися первинна перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів.
При цьому повинні перевірятися:
прохідність каналів (відсутність засмічення і наявність нормальної тяги);
герметичність і відокремленість;
наявність і справність протипожежних переділок від горючих конструкцій;
справність і правильність розташування оголовка відносно даху і розміщення поблизу споруд і дерев з урахуванням зони вітрового підпору;
відсутність сажі і смоли на внутрішніх поверхнях і тріщин – на зовнішніх.
Періодичній перевірці і прочищенню підлягають:
• димові канали опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів, які працюють сезонно – не рідше 1 разу на рік перед початком опалювального сезону, а які працюють цілий рік, – 2 рази в рік (навесні і восени);
• димові канали опалювально-варильних печей – не рідше 2 разів на рік: перед початком опалювального сезону і навесні – при настанні відлиги;
• димові канали від газових проточних ємкісних водонагрівачів для гарячого водопостачання, ресторанних плит – не рідше 1 разу на 6 місяців – при цегляних і комбінованих димоходах і не рідше 1 разу на рік – при металевих (з товщиною стінок не менше 3мм), азбестоцементних, гончарних, а також димоходів, виконаних із спеціальних блоків жаростійкого бетону. Періодичність перевірок існуючих димоходів з перетином, меншим за перетин димовідвідного патрубка газового приладу – не рідше 1 разу на 2 місяці.
Первинне, а також після ремонтне обстеження димових і вентканалів повинно провадитися спеціалізованою ліцензійною організацією з участю житлово-експлуатаційних організацій або власників будинків, а для новозбудованих будинків – з участю виконавця робіт.
Перевірка і очищення димових і вентиляційних каналів повинна оформлятися актом, в якому зазначається будова димоходів і вентиляційних каналів, відокремленість, відсутність засмічення, герметичність, наявність тяги, справність оголовків.
Контроль за проведенням перевірок стану димових і вентиляційних каналів з метою визначення їх придатності для подальшої експлуатації в строки, встановлені цими Правилами, покладається на житлово-експлуатаційні організації, незалежно від їх відомчої належності, і керівників (власників) громадських будинків.

Юрій Залюбовський
Державна інспекція цивільного захисту