Учора на Тернопільщині відзначили день незрячих. Представники громадськості краю обговорювали проблеми людей з інвалідністю, а також можливості для їхнього вирішення.

Як зазначила заступник директора обласного центру зайнятості Олександра Островська, незрячі дуже рідко намагаються працевлаштуватися.

«Жителі області, які мають проблеми із зором, насправді до служби зайнятості звертаються дуже рідко. Останнім часом на обліку перебувало лише кілька людей. Але такі люди можуть до нас звертатися у пошуку роботи! В нас є роботодавці, які готові працевлаштовувати людей з інвалідністю», – каже заступник директора обласного центру зайнятості Олександра Островська.

Вакансії для людей з інвалідністю, зазвичай, пропонують аграрії. Загалом вибір вільних робочих місць для незрячих осіб невеликий.

«Це люди, які потребують допомоги, а також розуміння. Наше місто неадаптоване до потреб незрячих людей. Дуже багато проблем, наприклад, з громадським транспортом. Щодо дітей з інвалідністю, то наразі впроваджується інклюзивна освіта. Це дає можливість людям з особливими потребами на соціалізацію, починаючи з дитячого садка», – зазначає директор Тернопільського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ірина Базилевська.

До слова, на Тернопільщині – понад півтори тисячі незрячих осіб. Більшість із них не працює, а живе за мізерні державні виплати.

Софія Романська