Напередодні нового політичного циклу, апогеєм якого стануть президентські та парламентські вибори, обсервуємо розклади серед тих, кого прийнято вважати місцевою елітою, або ж хто має здатність впливати на події в силу наявності того чи іншого ресурсу. 

1(8). Заставний Роман, нардеп, “Народний фронт”

У період політичної турбулентності нардеп з “Народного фронту” входить на чолі нашого рейтингу. Власне, Заставного можна назвати головним бенефіціаром тернопільської влади останніх років, а, відтак, йому належить найбільше переживати за результати президентської кампанії. Пану Роману вдалося розставити на стратегічних висотах вертикалі Порошенка своїх людей, залишивши собі “непомітну” загалу диригентську паличку. Як диригент з досвідом, він дає можливість багатьом грати свою партію. Інколи на шкоду власним інтересам. Однак в більшості випадків залишається у виграші. За цей час у нього з’явилося багато цікавих і перспективних проектів у різних галузях. Однак манери Заставного істотно не такі страшні, як наприклад, у  братів Дубневичів на Львівщині чи родини Герег у Хмельницькій області. Заставний старається бути значно делікатнішим та не без користі загальній справі. Наприклад, з подачі близьких до нього структур фактично ліквідовано монополію на державні підряди в дорожній галузі, які останні роки практично безальтернативно діставалися фірмі ТБЦ.

2(1). Надал Сергій, міський голова Тернополя, ВО “Свобода”

До року політичної турбулентності у верхах підходить у всеозброєнні. Є повним господарем ситуації у місті. У міській раді зникла будь-яка серйозна альтернатива. А спроби опонентів зовні більше нагадують партизанські “нальоти”, аніж системні дії.

Не менш важливо, що Надал зберігає  високий особистий рейтинг. А це дуже серйозний актив у час, коли всі центральні політики мають мінусові рейтинги довіри. Сумнівно, що він захоче ним поділитися з кимось із фаворитів президентської гонки. Очевидно, що в міру можливостей допомагатиме кандидату від “Свободи”. А далі… час покаже.

3(-). Семенюк Василій, митрополит Тернопільсько-Зборівський, УГКЦ

На фоні розчарування у “всіх  і вся” Церква – чи не єдина інституція, яка користується довірою населення.

Для митрополита Василія це вдалий час для реалізації амбітних планів з розбудови архієпархії. Наприклад, у цьому році зусиллями численних меценатів від бізнесу і влади у Зарваниці постав Новий Єрусалим. Варто нагадати, що вперше на прощі побував Президент Порошенко. Для церкви це значна подія. Візит Глави держави підкреслює не тільки статус УГКЦ, а й позиції тернопільського митрополита. Цікаво, останній період примітний тим, що в архієпархії з’явилися дві нових медійних персони  – настоятель Зарваниці отець Володимир Фірман та священик з Козови Василь Баглей. Очевидно, що обоє поряд з єпископом-помічником Теодором претендують на головні ролі в архієпархії в найближчому майбутньому.

4(3). Барна Степан, голова Тернопільської ОДА, БПП

Відзначивши у квітні третю річницю на посаді, випускник ТНПУ Степан Барна б’є рекорди довговічності у кріслі намісника Президента. Так довго не затримувався у тернопільському “білому домі” жоден губернатор.

Щоправда, для Барни зараз непрості часи, адже на “кін” поставлено майже все. Перед ним стоїть завдання забезпечити сприятливий для переобрання Порошенка результат. І, як назло, у скандал за скандалом потрапляє Барна-старший. Завдання ускладнює також не вельми оптимістичний рейтинг Гаранта.

Замість того, щоб розповідати про величезний фінансовий ресурс, вбуханий в область за останні роки, та показувати результати роботи, Барна змушений постійно “розгрібати” завали, які натворили деякі “загребущі” підлеглі або недобросовісні соратники. А ще треба вберігати від бажання дезертирувати численних потужних гравців, які потрапили у вагон БПП, але ладні перескочити в інший, щойно перший почне відставати.

5(2). Чернявський Саймон, гендиректор агрохолдингу “Мрія”

Всесильний Саймон довів свою корисність численним кредиторам. Колишній топ-менеджер Ахметова не тільки консолідував активи агрохолдингу, а й зумів створити привабливу картинку для пулу інвесторів з Саудівської Аравії, які наважилися придбати ризиковий актив. Відтепер орендарями (а, отже, в перспективі – покупцями) земельних паїв селян з Тернопільщин та сусідніх областей будуть арабські шейхи. Очевидно, що вдале завершення угоди Чернявського залишить в якості управителя на “Мрії”.

6(-). Найда Віталій, начальник Управління СБУ у Тернопільській області

Найавторитетніший з тернопільських силовиків. Добре знає місцеву специфіку, а отриманий у Києві досвід допомагає тримати ситуацію під контролем. Прийшовши у непростий час, зумів налагодити ефективну роботу відомства.

7(-). Побер Ігор, народний депутат, БПП

Непомітний для політичного загалу нардеп за квотою “Удару” у часи Порошенка непогано “розжився”. У його родини з’явилося чимало інтересів у різних галузях економіки. Має він своїх людей також на деяких ресурсних посадах у виконавчій вертикалі. Щоправда, їх довелося “вигризати” у правлячого в області тандему через свої нові київські “канали”. Власне, нові контакти – це те, чим Побер займався у столиці в останні роки. І, як кажуть злі язики, має непогані успіхи. Принаймні, в близькому оточенні Порошенка його тепер сприймають як альтернативу тандему Барни-Заставного. В разі чого…

Однак Побер не був би Побером, якби сам не шукав запасний аеродром. Крім, опікуваного ним місцевого “Укропу”, в його орбіті з’явився ще один квазіопозиційний проект…

8(10). Деревляний Василь, заступник голови облради, “Батьківщина”

Політична інтуіція “підказує” йому, що терпіти на других ролях залишилося недовго. Незмінний керівник офісу Тимошенко уже склав “чорний список” ритуальних жертв на випадок перемоги шефині, куди, безумовно, увійдуть чимало фігурантів нашого рейтингу. Натомість “білий список” залишає відкритим, розуміючи, що бажаючих буде дуже багато. Наприклад, зараз навколо Деревляного зібралося чимало людей, близьких до  бізнесмена, голови обласної федерації боксу Євгена Степанова. Очевидно, на них “Батьківщина” розраховує як на безпековий фактор у випадку жорсткого пресингу влади. Ці та інші кроки дозволили йому наразі убезпечити себе від “внутрішньовидової” конкуренції за місце під сонцем у “Батьківщині”.

Крім того, незважаючи  на істотне похолодання у стосунках з Барною, Деревляний зумів вберегти на посаді першого заступника голови ОДА Івана Крисака, який, у випадку чого, формально готовий переймати владу в області.

9(6). Чайківський Іван, “Агропродсервіс”, Аграрна партія

Один з найпотужніших аграріїв області зробив серйозний крок у напрямку великої політики. Наприкінці літа він відійшов від управління “Агропродсервісом”, передавши повноваження своєму багаторічному партнеру Андрію Барану. Також у команді “Агропродсервісу” на посаді виконавчого директора з’явився Іван Карачка, який раніше займав таку ж посаду у “Бучачагрохлібпромі” Петра Гадза.

Натомість Чайківський у вересні був обраний заступником голови “Аграрної партії”. Разом з колегами з інших областей йому вдалося вберегти партію від рейдерського захоплення колишнім керівником Віталієм Скоциком. Очевидно, що найближчим часом Чайківський зосередить свою увагу на розвитку партійного проекту, який може відкрити йому дорогу у Верховну Раду.

10(5). Ярема Андрій, мультимільйонер

Для колишнього цигаркового “монте-крісто” непросто даються інвестиції в нові галузі.  Якщо в тютюновому бізнесі йому доводилося мати справу від сили з однією-двома державними структурами на кшталт податкової, то в дорожному, де він на паях з Юрієм Ханіним, все набагато складніше. Тут кількість чиновників, від яких залежиш, набагато більша, а методи конкуренції – набагато витонченіші.  Одне криве слово, не кажучи про постійні тиради наближеного до тебе громадського активіста, можуть розтлумачити як “зраду” або як гру “проти шерсті”…

Отож, якщо з великими підрядами на кшталт ремонту доріг державного значення у Яреми наразі все гуд – тільки треба встигати освоювати кількасотмільйонні тендери, то на рівні області справи стали кепськими. Після того, як кошти на дороги місцевого значення пішли через управління капітального будівництва обласної адміністрації, судячи з останніх тендерів, ТБЦ став небажаним гравцем на цьому ринку. І схоже, що до зміни команди владних “небожителів”.

Відтак, Яремі легше вести справи, наприклад, у місті. Про це говорить хоча б величезний торговий центр Rich Town, який за якийсь рік виріс на перших рядах Центрального ринку…

Читайте також:

Рейтинг впливових осіб Тернопільщини. Перший квартал’2018

Рейтинг впливових осіб Тернопільщини. Підсумки 2017 року