Вже невдовзі послуги ЖЕКів можуть подорожчати.

тариф, ЖЕКДиректор одного з підприємств Галина Гевко демонструє один із під’їздів на Київській, 18. Ремонт тут завершили недавно, втім попереду ще немало роботи. Будинку 36 років, відтак, він потребує неабиякого вкладення коштів. Проте, кожного разу, запевняє Галина Гевко, ремонтні роботи обходяться все дорожче. Тарифи ж на послуги ЖЕКів востаннє переглядали ще у 2011 році. Відтоді подорожчало практично все – починаючи від фарби та деревини для перил чи пісочниць і закінчуючи електроенергією та дизпаливом. Більше платити потрібно і працівникам. Відповідно, каже Галина Гевко, зростання тарифів – необхідне. А ще й потрібно готувати будинки до зимового періоду. Якщо ж так буде і далі, коштів на це може просто не вистачити.

«Тариф, фактично, потребує значно більшого підвищення, ніж передбачено рішенням нашого виконавчого комітету, де за метр квадратний пересічний громадянин, тернополянин, мешканець міста Тернополя в будинку з ліфтом сплачував 1,53 грн, а в будинку без ліфтів – 1, 27 грн. Будинок з ліфтами буде коштувати з метра квадратного приблизно 1,98 грн, а з метра квадратного, де немає ліфтів, буде коштувати 1,56 грн», – каже Галина Гевко.

На ділі це означає, якщо, до прикладу, зараз за квартиру в 50 квадратних метрів плата в місяць становить близько 76 гривень, то після подорожчання вже майже сотню.

Тернополяни з можливим подорожчанням не згодні. Втім люди кажуть, якщо ціни таки піднімуть, то очікуватимуть від обслуговуючих підприємств більш якісного виконання своїх обов’язків.

В свою чергу, у ЖЕКах сподіваються, що люди поставляться до можливих змін із розумінням. І нагадують: держава подбає про тих, для кого нові тарифи стануть непосильними – шляхом надання таким людям субсидій.

Джерело: ІНТБ