Сьогодні в Українському домі «Перемога» відкрилась виставка різдвяних дідухів, виготовлених власноруч учнями і педагогами обласного еколого-натуралістичного центру. Найбільший із них – висотою у вісім метрів. А оскільки повністю у холі «Перемоги» він не помістився, репрезентували його двома частинами.  У маківці – вмонтований павук, аплікація з народженням Христа, а зверху – плетений із соломи янгол. Виготовлений дідух із чотирьох злаків – ячменю, пшениці, жита і вівса.

– Овес обов’язково, тому що Ісус народився в яслах. А худобу годували, звичайно, вівсом. А, наприклад, якщо взяти гуцулів, то вони дідухи роблять виключно з вівса, – розповів автор найбільшого дідуха, працівник екоцентру Ярослав Осадца.

Пшеницю, ячмінь і овес – вирощували в обласному екоцентрі, а жито майстер вирощував у себе вдома. Загалом на дідух пішло понад вісім тисяч колосків. Плести дідуха учні і співробітники екологічного центру, студенти педуніверситету, дружина і син Ярослава Осадца, почали понад два місяці тому. А в останні дні перед презентацією, автору і взагалі довелося біля нього ночувати.

– Останніх три тижні я вже майже вдома не спав, спав біля того дідуха. Так собі поставлю таймер на двадцять хвилин, передрімаю і далі до роботи, – зізнався Ярослав Осадца.

Тернопільський дідух, до речі, може сміливо претендувати на титул найвищого в державі. Бо вищих за вісім метрів дідухів в Україні  поки не виготовляли. Але, як запевняє Ярослав Осадца, за жодними рекордами він не женеться. Додамо, що, окрім велетенського дідуха, в Українському домі «Перемога» можна побачити і близько двох десятків дідухів менших розмірів.