Ціни на овочі, фрукти, м’ясо та крупи на Тернопільському центральному ринку останнім часом залишаються стабільними або ж падають.

.

Утім, прогнозувати, якою буде вартість цих продуктів незабаром, – передчасно, запевняють статистики. Адже на ціну, за їхніми словами, впливають кілька факторів: сезонність, місце виробництва, а відтак вартість перевезення, зберігання. Окрім того, варто враховувати й інші чинники. Тож, попри хороший урожай овочів і фруктів, а також зернових культур, говорити про суттєве подорожчання або зниження ціни поки що не можна.

– Якщо візьмемо ціни за серпень-вересень, то вони практично не змінювалися або ж спадали. Зокрема на крупи, цукор, овочі, – каже статистик Центрального ринку Наталія Гудзій. – Незначно коливалася вартість м’яса. Так, закупівельна ціна на яловичину – 26 грн, роздрібна на яловичину при купівлі на кілограми – 29,03, на свинину – 29,72. За цей же період не змінилися й ціни на копченості та ковбаси. Наприклад, шинка копчена коштує 79,85 грн/кг.

Відтак, схоже, ціни на цей продукт стабілізувалися. Нагадаємо, у липні м’ясо дорожчало. Вартість полядвиці у вихідні сягала 80 грн/кг. Нині за неї просять 60-65 грн/кг.

– Ми активно працювали, аби залучити до співпраці якомога більше сільгоспвиробників, – пояснює ген директор ТОВ „Тернопільський міський ринок” Юрій Ворко. – Адже ціни вдається врегулювати за рахунок збільшення обороту: чим більша пропозиція, тим нижчі ціни.

Так, задня шинка нині “тягне” 60-65 грн/кг, але можна купити і за 55. Передня шинка – 50-55, бочок – 27-28, шия – 55, ребра – 28-35 грн/кг. Сало – від 8 до 35 грн/кг.

Подешевшали крупи та борошно

Залишалася на ринку без змін й ціни на молочні продукти. Їхня вартість, незважаючи на традиційне, літнє зниження закупівельних цін у населення, на ринку не змінювалася, стверджує статистик ринку. Зате крупи та борошно – у зв’язку із закінченням збору нового врожаю – подешевшали. Якщо, наприклад, на початку серпня кілограм борошна коштував 4,50 грн, то наприкінці вересня – чотири.

– Подешевшав за цей час і рис, – продовжує пані Гудзій. – Щоправда, за винятком каліброваного Басматті. Він подорожчав до 29 грн/кг. Теж саме спостерігаємо із гречкою – сьогодні кілограм крупи “тягне” 12 грн, а не 19, як було ще нещодавно. У магазинах може бути навіть дешевше. Однак тут виникає питання: звідки ж її везуть? У нас на ринку – гречка із Хмельницького. Вона добре висмажена, тож якісна.

Щодо інших круп, то, за словами Наталії Гудзій, ціни не змінилися лише на горох – за кілограм просять 6 грн. Суттєво за ці два місяці подешевшало, як вона каже, пшоно – із 8-10 грн/кг до 6-8.

– Пішла на спад й ціна на цукор з нового урожаю – він подешевшав на гривню, – додає вона. – Зате ціни на натуральний мед були стабільними – 50-60 грн/літр. Тобто якщо враховувати, що літр меду – це півтора кілограма, то виходить 36,66 грн/кг.

На ціни значною мірою впливає сезон

Суттєво подешевшали останнім часом овочі та фрукти. Втім, є й декілька винятків, наголошує фахівець. Зокрема це огірків, адже їх уже фактично немає. Відтак останні “тримають ціну”: були 3-4 грн/кг і тепер коштують стільки ж.

– Від сезону залежить багато чого, – пояснює статистик. – Наприклад, ціни на картоплю тепер чи не найнижчі за весь рік. Якийсь час найнижча ціна трималася у межах 2 грн/кг, а тепер на такому рівні – найвища. Те саме із капустою: коштувала 2-2,50, а тепер – 1,50-2 грн/кг.

Не змінювалася останнім часом, як вона каже, вартість помідорів. Сьогодні їх продають за ціною 3-4 грн/кг. Морква коштувала 5-6 грн/кг, а тепер – 4-5, буряк – 3-4, а тепер – 2-3 грн/кг. Цибуля зараз “тягне” 4-5 грн/кг. Таку ж тенденцію, за словами статистика, спостерігають нині й у цінах на фрукти. Не змінилася лише вартість персиків. За них досі покупці платять 13-15 грн/кг.

– Наразі подешевшали яблука – до 5-8 грн/кг, – додає пані Гудзій. – Груші втратили аж 5 грн у ціні. Тож тепер продавці просять 10 грн/кг.

Ціни у районах коливаються

Такі ж цінові тенденції зауважила і статистик з ринку “Ювілейний”, що на бульв. Куліша, Світлана Захарків. Причому всі продукти на цьому ринку, порівняно із Центральним, за її інформацією, на 0,5-1 грн дорожчі.

– Так, останнім часом ціни на нашому ринку також стабільні, – каже вона. – Однак вони трішки вищі. Овочі та фрукти можуть коштувати за кілограм на 50 копійок більше, а м’ясні вироби – на гривню. Це пов’язано із меншою пропозицію товарів. Хоча буває, що як у центральній частині міста, так і у нас – на “Алясці” – певні продукти коштують однаково.

Вищою різниця у ціні є, якщо порівнювати вартість продуктів у районах Тернопілля. Так, за інформацією юриста Центрального ринку Богдана Бучинського, та ж свинина упродовж серпня-вересня в одному з них могла “тягнути” 45 грн/кг, в іншому – 50.

– Наприклад, вартість яловичини у межах Тернопілля коливається від 40 до 45 грн/кг, сало – від 22 до 30 грн/кг, – додає він. – Та ж картопля – від 80 коп./кг. Однак якщо порівнювати ціни у місті та у райцентрах, то великої різниці немає. Чи не єдиний виняток – яйця. Вартість десятка у районах – 9-10 грн. У Тернополі їх можна придбати й дешевше, адже тут більша пропозиція.

“20 хвилин”