Кисломолочний сир у Тернополі можна купити за ціною від 22 гривні за кілограм. Хоча ще місяць тому він коштував не менше 30 грн, – повідомляє “20 хвилин”.

– Пішла на ринок днями і ціни на домашній сир приємно вразили, – говорить тернополянка Надія Гаць. – Раніше за кілограм сиру потрібно було заплатити тридцятку. Зараз майже на третину ціна впала. Жіночка, яка продавала сир, сказала, що корови почали доїтись, то має молоко і для себе, і на продаж сир-сметану.

Натомість магазинний кисломолочний сир настільки у ціні не змінився, каже господиня.

– Я зазвичай купувала сир в пакетиках в кіоску від виробника, – каже вона. – Правда, після обіду там вже часом сиру не було, то ішла в супермаркет. Там ціни суттєво вищі.
Попри високі ціни на сир, якість цього продукту часом бажає кращого. Минулого року фахівці центру експертиз “Тест” перевіряли якість кисломолочного сиру від різних виробників. У двох зразках була кишкова паличка, а ще в двох – дріжджі. Відтак фахівці просить читати термін придатності сиру. Мовляв, інколи виробник пише, що сир придатний 5 діб, а дату виготовлення забуває вказати.

А молочні продукти, зокрема високобілкові, псуються дуже швидко, особливо при неправильних умовах зберігання.

До речі, згідно з нормативними документами, консистенція сиру кисломолочного має бути м’якою або розсипчастою, смак і запах – без сторонніх присмаків і запахів. Якщо сир має занадто кислий смак чи запах, то це означає, що під час його виробництва не дотримались технології або ж його неправильно зберігали.