Сезон цукроваріння розпочався на Тернопільщині.
Першими, за даними управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, стартували ТОВ «Хоростківський цукровий завод» та ТОВ «Борщівський цукровий завод». На підприємства вже надійшло 50,344 т цукрових буряків, з них перероблено 27,702 тис. т. Вироблено перші 723 т цукру.
У свою чергу у ДП «Тернопільстандартметрологія» повідомили, що цього року приймання цукрових буряків від господарств, фермерів та одноосібників буде проводитися на 10-ти пунктах: Козівському, Бучацькому, Борщівському, Збаразькому, Чортківському, Ланівецькому, Хоростківському, Скалацькому, Деренівському та Товстенському.
За даними ДП «Тернопільстандартметрологія», все вагове господарство бурякопунктів, зокрема автомобільні ваги, товарні ваги, гирі пройшли державну повірку. Також пройшли атестацію сировинні лабораторії бурякопунктів, які здійснюватимуть контроль якості сировини за всіма показниками, що передбачені чинним стандартом на цукровий буряк.
Особлива увага при цьому буде приділена визначенню загальної забрудненості та цукристості буряків.
До сезону приймання цукрового буряка готові й майже всі цукрові заводи. Правда зволікають зі здачею на державну повірку засобів вимірювальної техніки Бучацький, Ланівецький та Збаразький цукрові заводи.
Неповіреними також залишилися лінії цукристості (на яких будуть визначати цукристість поступаючих буряків) на Збаразькому та Скалацькому бурякопунктах, лінія “Рюпро” (на якій будуть визначати забрудненість) – на Бучацькому бурякопункті.
Фахівці ДП «Тернопільстандартметрологія» обіцяють впродовж усього сезону проводити постійний контроль за відповідністю приймання цукросировини щодо кількості та якості, здійснювати перевірки правильності роботи ліній “Рюпро”, ліній цукристості та автомобільних ваг.
Тож якщо здавачі матимуть якісь претензії до оцінки цукристості чи забрудненості – поскаржитися вже є кому.