27 зразків із 90 проб молока, яке могло потрапити на молокозаводи Тернопілля, не відповідало вимогам.

Як повідомляє телеканал TV-4, такі результати перевірок, які цього року зробила Тернопільська обласна державна лабораторія ветмедицини.

Не кращі результати й минулорічних перевірок, торік проб негатункового молока було 77. Найчастіше молоко бракували через значне перевищення у ньому кількості мікробів. Основна причина забруднення сировини, що потрапляє на молокопереробні підприємства, розповіли у лабораторії, – це неправильне та нестерильне зберігання молока.

В обласній державній лабораторії ветмедицини молоко досліджують на токсичні елементи, пестициди, антибіотики та інші забруднювачі, які можуть зашкодити здоров’ю людини. Не менш важливим є вміст у ньому й мікробів, допустиму норму яких встановлює для себе кожна країна.

– Молоко ділиться на гатунки. Є екстрагатунок, перший, другий і негатункове. Екстрагатунку в нас в області немає. До вищого ґатунку належить 5%, 14% – до першого гатунку, 78,4 – до другого і 2,6 – до негатункового молока, – каже директор Тернопільської обласної державної лабораторії ветеринарної медицини Микола Мусієнко.

Це означає, що більшість сировини, яка потрапляє на молокопереробні підприємства області – др.угого гатунку, нижчим від якого є лише негатункове молоко. Великі тваринницькі госпордарсва, кажуть в обласній державній лабораторії ветмедицини, продають на перепробні заводи молоко кращої якості, ніж приватні сільські господарства. Попри це, саме в останніх заготовляють на Тернопільщині понад 90 відсотків молока. Причиною низької якості такої сировини, кажуть фахівці, є самі господарі корів.

– Тільки людський фактор, корова дає майже стерильне молоко, і тільки через втручання людини молоко стає неякісним, і чим більше втручання, чим гірша підготовка апаратури для доїння, тим більше мікробів. А також після доїння його треба охолодити, щоб мікроби не розмножувалися, – каже Микола Мусієнко.

Молоко, яке не відповідає встановленим нормам, у харчовій промисловості не використовують. Воно стає сировиною для технічних потреб, зокрема його переробляють на казеїн. Те молоко, яке пройшло відповідну перевірку, цілком безпечне для здоров’я споживачів, запевняють фахівці.