У храмах УГКЦ Тернополя вже є 6 книг тверезості. Це дієвий спосіб позблавити ближнього від алкоголізму, запевняє церква.

.

Допомогти людям, які страждають від алкоголізму, може кожен, хто готовий відректися від алкоголю на певний час, жертвуючи таким чином у наміренні за когось. Практичним підтвердженням такої присяги є Золота книга тверезості. Наразі в Тернопольських храмах Української греко-католицької церкви їх є шість, – повідомляє телеканал TV-4.

На Галичині Книги тверезості були запровадженні ще в дев’ятнадцятому столітті. У селах створювали братства тверезості. А біля храмів на Тернопільщині ще досі залишилися Хрести проти пияцтва. Обітниці, даної самому Богові, дотриматися легше, кажуть священики. Відтак люди часто підверджують відмову від алкоголю записом у Золотій Книзі тверезості. Хтось відмовляється від спиртного заради дітей, хтось – заради батьків, а хтось – заради дальших родичів чи знайомих. Добровільно відмовляючись від алкоголю, християнин засвідчує перед Богом, що вболіває за залежну людину і з любові до неї бере на себе терпіння, щоб Господь прийняв жертву і дарував силу хворому.

– Ця книга є благословенна для добра вірних християн, що своєю особливою жертвою спричиняються до порятунку залежних від алкоголю. Це означає, що людина відмовляється від споживання в наміренні, щоб Бог прийняв як її жертву для порятунку людини залежної, – розповідає голова підкомісії УГКЦ “За тверезість життя” отець-доктор Андрій Логін.

У церкві Святої Софії Премудрості Божої на масиві Дружба у Тернополі Золота Книга тверезості особлива. Вона єдина в Україні благословенна главою Української Греко-Католицької церкви Блаженнішим Святославом Шевчуком. Склали присягу у ній вже понад півсотні людей. А за зцілення залежних від алкоголю у всіх храмах Тернопільсько-Зборівської єпархії моляться кожної першої суботи місяця.

– Священик бере цю Книгу тверезості на пристіл і ми молимося в наміренні за зцілення тих людей, чиї імена тут записані, за кого складена така жертва. На таку молитву приходить багато людей, щоб помолитися за ближніх. Маємо розуміти, що Бог допомогає таким людям, – каже отець Логін.

Можливістю зробити милосердну справу для ближнього користають багато людей, каже отець Андрій Логін. У Тернополі таких Золотих Книг тверезості є шість. Подекуди присягу Богові відмовитися від спиртного вже склали сотні людей.

– Я б хотів заохотити усіх, хто має серед своїх близьких, знайомих, сусідів, колег по роботі, залежних, щоб вони своєю присягою через відмову від алкоголю доклалися до порятунку тих людей. Бо це не просто соціальна проблема чи погана звичка, це хвороба. Хвороба, яка вражає людину непомітно, але невблаганно, – зазначає отець Андрій.