З суботи 25 лютого до неділі 4 березня у Тернополі в Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці перебуватиме копія Туринської Плащаниці. Молитовне вшануваня Святині розпочнеться в суботу, 25 лютого, о 9.30 спільною молитвою духовенства та вірних. Кожен матиме змогу не лише приступити до копії Туринської Плащаниці, а й взяти участь в духовних реколекціях на тему “Піст у житті християнина”.

З Біблійних переказів відомо, що після смерті Ісуса Христа його тіло обгорнули полотном і поклали в печеру, затуливши вхід каменем. Проте на ранок знайшли камінь відсунутим, а в середині залишилася сама плащаниця з відбитками тіла Спасителя. Справжня Туринська Плащаниця перебуває у соборі італійського міста Турин, для огляду її відкривають раз на 90 років. Загалом у світі існує вісім зареєстрованих і благословенних Папою Римським копій Туринської Плащаниці. Восьма копія знаходиться у Львові. Її виготовили та освятили спеціально для України. Дозвіл на виготовлення для України Плащаниці дав покійний Папа Іван Павло ІІ, а нинішній Папа Бенедикт XVI благословив вже готову копію.

Копія Туринської Плащаниці перебуватиме в Тернополі з 25 лютого до 4 березня у Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, – повідомляє TV-4.

– Це буде особливий час, можна буде приступити до цієї святині, щоб віддати шану Господу Спасителю, – розповів судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ отець Роман Дутчак.

Впродовж перебування копії Туринської Плащаниці у Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці у Тернополі відбуватимуться й духовні реколекції на тему: “Піст у житті християнина”. Священики закликають не нехтувати під час Великого посту нагодою зустрітися з Господом, попросити пробачення за гріхи, очистити душу і тіло.

– Можна почерпнути з цих духовних наук і зробити для себе висновки, певні обмеження під час посту. Вони мають не лише стосуватися споживання страв чи різного роду святкувань, але щоб зрозуміти, що час посту – це щось набагато більше, те, що поєднується з нашою вірою. Власне, ця святиня – копія Туринської Плащаниці допоможе нам ввійти у цей великий час посту, – каже отець Дутчак.

Духовні науки виголошуватимуть щодня з 25 лютого до 4 березня під час літургій вранці о сьомій та восьмій п’ятнадцять та ввечері о вісімнадцятій годинах. Про чудодійну силу плащаниці ходить чимало переказів. Одних, безнадійно хворих, вона виліковувала, іншим допомагала з вирішенням найболючіших проблем. Архикатедральний Собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці у Тернополі для доступу до Плащаниці буде відкритий щодня зранку і до останнього відвідувача, каже отець Роман Дутчак.