Під час військової операції сил західної коаліції в Лівії, яка отримала назву «Одіссея. Світанок», загинули 48 людей, щонайменше 150 отримали поранення. Від обстрілу постраждало цивільне населення. Зокрема – обстрілу піддалися лікарні, серед яких – дитяча, повідомляє ТСН.

Напередодні масових ударів повітряних сил з боку коаліційних сил західних країн зазнали лівійські міста Тріполі, Місрата, Бенгазі і Зауія. Кораблі ВМС США і Великобританії, що знаходяться в Середземному морі, випустили по території країни 110-112 крилатих ракет «Томагавк».

Британська авіація також завдала ударів по об’єктах лівійських ППО, у тому числі, по пунктах розміщення ракетних систем протиповітряної оборони і командних пунктах. За деякими даними, системам ППО режиму Каддафі «завдано серйозної шкоди в результаті першого масованого ракетного удару» американців і британців.

Лівійське державне телебачення повідомило про великі руйнування в столиці країни Тріполі. Серед загиблих і поранених більшість становить цивільне населення.

За даними британських ЗМІ, головною мішенню став Тріполі і його околиці. Удари також завдавалися по Сірт і Зувара, а також по позиціях сил Каддафі в районі знаходяться в руках опозиції міст Бенгазі, Тобрук, Адждабія, Місурата.

Муамар Каддафі в короткому зверненні до нації заявив про готовність всіма силами протистояти агресії «ворогів-хрестоносців» і закликав дружні країни підтримати Лівію. «Лівійці зустрінуть відкрито колоніальну агресію хрестоносців, – сказав він. – Для захисту країни народу будуть відкриті всі склади з усіма видами озброєнь. Район Середземномор’я та Північної Африки перетвориться на арену війни».

Каддафі пригрозив атаками по цивільних і військових об’єктах в Середземномор’ї. Одночасно з цим він закликав країни Африки, арабського світу і Латинської Америки «об’єднатися з лівійським народом у боротьбі зі спільним ворогом».

Тим часом, сотні прихильників режиму Каддафі знаходяться на площі біля укріпленого комплексу Баб аль-Азізія на околиці Тріполі. Як передає державний телеканал, люди «добровільно пішли захищати свого вождя, якому загрожує смертельна небезпека». Вони скандують гасла на підтримку законного уряду. Поки ракетних ударів по «замку Каддафі», оточеному трьома рядами залізобетонних укріплень і захищеного зенітними засобами ППО, не наносилося. Надходять повідомлення про скупчення людей у ​​районі міжнародного аеропорту лівійської столиці. Представники опозиційної Перехідної національної ради стверджують, що в якості живого щита підручні Каддафі силою використовують мирних жителів.

Лівія закликала до скликання надзвичайного засідання Радбезу ООН для обговорення військової агресії Заходу проти країни. Крім того, як повідомило державне лівійське телебачення, Тріполі прийняв рішення припинити співпрацю з Європою з питань боротьби з нелегальною міграцією, що може призвести до неконтрольованого напливу біженців з Африки в країни Середземномор’я

Військова операція в Лівії буде складатися з трьох етапів, повідомили джерела в Пентагоні. У ході першої фази, яка і почалася напередодні, повинні бути знешкоджені лівійські ППО. На другому етапі мішенню стануть бази лівійських ВПС, а також резиденція Каддафі в Тріполі. І на закінчення – удари будуть наноситися безпосередньо по лівійської армії.

Тим часом ВВС США продовжують завдавати ударів по об’єктах на території Лівії. Після ракетних ударів по системах ППО лівійського лідера Муамара Каддафі, бомбардувальники B-2 Stealth скинули на одну з найбільших авіабаз Лівії 40 бомб.