ХІ міжнародний джазовий фестиваль «JazzBez» розпочинається другого грудня. Триватиме він три дні. За цей час на сцені тернопільського драмтеатру виступить понад 20 музикантів із восьми країн.

– У Тернополі фестиваль цього року проходить вже в одинадцяте, а в Україні це 16 фестиваль, – розповів Олег Макогін, директор «JazzBez». – Започаткували його у 2000 році Львів та Перемишль. З того часу фестиваль розрісся до дев’яти міст з української сторони: Київ, Харків, Тернопіль, Ужгород, Луцьк, Рівне, Івано-Франківськ, Краматорськ,Сєвєродонецьк та п’яти з польської: Перемишль, Люблін, Вроцлав, Варшава, Білосток. Особливість цього заходу в тому, що музиканти одночасно за 10 днів переїжджають з одного міста в інше і виступають там. В Тернополі ми показуємо програму із трьох днів: 2,3,4 грудня. Організатори нашого фестивалю незмінні: мистецьке об’єднання «Коза», Тернопільська міська рада та музичний центр «Бастер». Кожен з них відповідає за певні питання.

У Тернополі «JazzBez» відкриють польсько-українська та американсько-українська команди.

– В перший день послухаємо Budniak Bakovsky Intermedium Quintet, до якого входять музиканти з Польщі, Куби та України, – розповів композитор та виконавець Сергій Лазо, ведучий фестивалю. – Це ідея Пьотра Будняка, який буде грати і співати і Тараса Баковського. Тараса у нас ще не було, але ми дуже добре знаємо його батька – Олега Баковського – це потужний джазовий музикант, який багато зробив для розвитку джазового руху у Луцьку. Син не менш талановитий, ніж батько, і цікаво буде його послухати у перший же день фестивалю. Квінтет модерний по звуку, сучасний, але без імпровізаційних складнощів, які іноді виникають. У другій частині програми дасть концерт відомий американський контрабасист і бас-гітарист Деівд Фрізен. Виступатиме він разом з Андрієм Арнаутовим – українським та американським джазовим виконавецем, продюсером, композитором, віртуозним джазовим басистом.

Квитки на фестиваль ще можна придбати у касі драмтеатру, ЦУМі та на сайті Gastroli.uа. Їх вартість 80,100 та 120 гривень.

Ольга Трач