Друге пленарне засідання сесії міської ради, яке відбулося 11 листопада, показало наскільки готові депутати до роботи і вже виявило перші протистояння між міським головою та сформованими фракціями.

Андрій ШкулаІван Сороколіт, СорокалітУ порядку денному значилося майже 140 питань, які необхідно було розглянути. Додатково до нього внесли ще приблизно двадцять проектів рішень. Утім, за три години роботи, новообрані депутати встигли розглянути тільки 12 питань. Стосувалися вони виконання та внесення змін до бюджету та прийняття різних Програм на 2016-2018 роки. Майже по кожному з цих проектів рішень до доповідачів були запитання та вносилися ті чи інші пропозиції. Власне, з того хто задавав питання і пропонував зміни або доповнення було зрозуміло, хто напередодні ознайомився з питаннями. Так, найчастіше запитання та пропозиції звучали від Андрія Петро ЛандякАндрій ГазилишинГазилишина та Петра Ландяка із «Громадянської позиції», від Андрія Шкули із «Самопомочі», Івана Сорокаліта із «Свободи» та Петра Поврозника із «Батьківщини».

Декілька депутатів поскаржилися на те, що на розгляд виносяться недоопрацьовані проекти рішень, які не розглянули на профільних комісіях, а деякі з них вони отримали для вивчення тільки день перед тим. Зокрема, Андрій Шкула зазначив, що вісім земельних питань, які на комісії вирішили розглянути пізніше, внесли до порядку денного. Міський голова на це пояснив, що на розгляд сесії виносяться всі питання, які пройшли розгляд комісій, і якщо земельна комісія з якихось причин рішення не прийняла, то ці  питання можуть бути винесені на сесію. Подібні зауваження були і в Андрія Газилишина стосовно затвердження програми «Здоров’я тернополян».

– Комісії, як такої, по охороні здоров’я у нас немає, – сказав депутат. – Цю програму розгляди зранку о 8.45 перед пленарним засіданням. Чи можна за годину 15 хвилин розглянути таку важливу програму? Ми готові голосувати за неї, але не сьогодні, треба щоб спеціалісти її розглянули.

На таку репліку міський голова відповів, що депутати програму на руки отримали 20 листопада і до сесії спокійно могли її вивчити і подати власні пропозиції щодо її покращення, і не обов’язково це повинні робити члени профільної комісії.

У результаті всіх обговорень до 13.00 депутати затвердили рішення про виконання бюджету за 9 місяців, про внесення змін до бюджету, Програму розвитку міжнародного співробітництва і туризму, Програму захисту населення і території Тернополі від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, Програму оновлення містобудівної документації та ведення містобудівного кадастру, Програму «Турбота» та «Здоров’я тернополян». Також вони погодили створення комунального підприємства «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр» на базі залізничної лікарні та ліквідували КП «Тернопільська міська шляхово-експлуатаційна дільниця».

Ольга Трач

Фото автора