Ціна цукру на Тернопільщині може суттєво зрости. Дорожчає солодкий продукт через збільшення собівартості виробництва, а також через скорочення посівних площ цукрових буряків, – кажуть експерти.

У Тернополі цукор дорожчаєЩе місяць тому цукор коштував тринадцять-п’ятнадцять гривень за кілограм. Нині у деяких магазинах Тернополя вартує солодкий продукт від сімнадцяти гривень за кілограм. До збільшення ціни призводить в основному підвищення вартості енергоносіїв.

«Заводи не мають субсидій, тому, коли зростають тарифи на енергію, збільшується собівартість виробництва, і як наслідок – зростають ціни на все. У тому числі дорожчає цукор. Щодо можливої ціни на цукор, то певні конструктивні прогнози є лише у профільної асоціації «Укрцукор». Щодо посівних площ по Тернопільській області, то цього року вони становлять понад вісімнадцять тисяч гектарів. Всі посівні площі розраховуються відповідно до квот заводів, які розподіляє Міністерство АПК», – пояснюють у департаменті агропромислового розвитку ОДА.

За оцінками торгових експертів, зростають ціни на цукор і через спекуляцію. Відтак жителям області радять масово не скуповувати цукор. Оскільки штучно створений ажіотаж призводитиме лише до підвищення цін.