.

Про забезпечення населення області цукром ішла мова на нараді, яка відбулася в ОДА 24 травня.

.

Про це повідомили у прес-службі ОДА.

З метою недопущення штучного дефіциту цукру місцевого виробництва та недопущення наповнення споживчого ринку цукром немісцевих виробників за завищеними цінами було розміщено регіональне замовлення на цукор для забезпечення населення області в обсягах 40,8 тис. тонн.

– В області є достатні ресурси цукру для створення регіонального запасу, – зазначив під час наради заступник голови ОДА Андрій Фліссак. – Так, у 2010 році вироблено 147,7 тис. тонн, а регіональне замовлення складає всього 27,6 % обсягів його виробництва.

У 2010-2011 роках склалася сприятлива ситуація для виробників цукру щодо його реалізації підприємствам торгівлі: попередня оплата, самовивезення, регульована ціна, що забезпечує рентабельність виробництва та реалізації цукру тощо. Водночас не обмежується ініціатива та мотивація підприємств, немає втручання в їх господарську діяльність.

– Аналіз ситуації на споживчому ринку цукру свідчить про наростання споживацьких та спекулятивних проявів, збільшення фінансових втрат, зменшення платежів до бюджету, – зауважив  Фліссак. – Так, у квітні поточного року сільськогосподарськими підприємствами реалізовано 1,1 тис. тонн цукру, цукровими заводами – 3,1 тис. тонн цукру, при цьому залишки цукру різко зменшуються і станом на 1 травня склали: у сільськогосподарських підприємств – 5,0 тис. тонн, на складах цукрових заводів – 32,5 тис. тонн.

Представники ОДА повідомили, що вжито ряд заходів для забезпечення стабільної ціни цукру. Так, у першому кварталі цього року діапазон задекларованих цін для виробників склав 6,7-7,7 тис. гривень за тонну.