Як ми повідомляли, сьогодні у Тернополі презентували рекордний коровай. Його вага 1560 кілограмів і складається він із п’яти ярусів.

Спекли коровай  за старовинним рецептом пекарі з Кам’янець-Подільського. На його виготовлення витратили 1050 кілограмів борошна, 2080 яєць, 210 кілограмів цукру, 370 кілограмів молока, 90 кілограмів маргарину, 46 кілограмів дріжджів та 20 кілограмів солі. Саме коровай з нагоди відзначення Дня працівників сільського господарства спекли не випадково.

– У нас такі традиції на Західній Україні. Когось випроваджують в дорогу – дають коровай. Молодята одружуються – коровай і так далі. Такі традиції. І так ми вирішили, що це буде така знаменна подія, коли ми сьогодні від імені всіх сільгоспвиробників Тернопільщини вручимо по скибці короваю жителям і гостям Тернополя, – повідомив начальник головного управління агропромислового розвитку Андрій Хома.

Тернопільський коровай на сьогоднішній день став найбільшим в Україні. Хоча останніх три роки, каже Андрій Хома, короваї-рекордсмени змінювались.

– Починаючи від 600 кілограмів і закінчуючи 1500 кілограмів. Ще є там різниця. Якщо коровай спечений із частин, як у нас, він завжди важчий і більший за розмірами. Тому і рекорди ставляться великі. А якщо коровай без частин випікати, то найвища вага короваю 160 кілограмів, якщо суцільний випікати. А якщо такий по частинах, то його ми вже довели більше, ніж 1500 кілограмів, – пояснив Андрій Хома.

Представниця Комітету встановлення рекордів України Валентина Лимар засвідчила рекорд.

– Сьогодні дійсно встановлений новий рекорд України – найбільший коровай України, – констатувала пані Лимар.

Диплом представниця Книги рекордів передала голові облдержадміністрації Валентину Хоптяну. Губернатор, користуючись нагодою, похизувався, що Тернопільщина другий рік поспіль показує всій Україні, як можна працювати на землі.

– Ми дійсно другий рік поспіль маємо рекордний вал хліба. У минулому році він складав 1 мільйон 900. А в цьому році буде понад 2 мільйони 100 тисяч тонн. В минулому році ми мали найбільшу урожайність в Україні 43 центнери. Поки що ми треті. Я думаю, що ще 30 тисяч гектарів залишилося збирати кукурудзи, і урожайність буде складати біля 45 центнерів з гектару, – рішуче налаштований Валентин Хоптян.

Урочистості з нагоди Дня працівників сільського господарства продовжились у драмтеатрі.