Про стан протидії злочинності, у тому числі в її організованих формах, та корупції, йшлося на координаційній нараді керівників правоохоронних органів, що відбулася 31 січня у прокуратурі області, – повідомляє прес-секретар прокурора області Леся Долішня.

Як зазначив  у своєму виступі прокурор області Іван Мельничук “громадськість очікує від багаточисельного правоохоронного корпусу виключно результативної роботи, дієвого захисту прав громадян та інтересів держави, підвищення рівня законності і правопорядку у нашому регіоні».

На сьогодні в області   зафіксована  позитивна динаміки стану злочинності поступово уповільнюється  її ріст (з 11% на початок року – до 3%). Зменшилась  кількість скоєних умисних вбивств, тяжких тілесних ушкоджень, зґвалтувань, розбійних нападів, пограбувань, хуліганства, незаконних заволодінь транспортними засобами, дорожньо-транспортних пригод зі смертельними наслідками. Менше злочинів вчинено у стані сп’яніння та на побутовому ґрунті.

Водночас у більшості районів відбулося зростання рівня злочинності, найбільше у Шумському, Зборівському, Бучацькому, Гусятинському, Заліщицькому, Підгаєцькому та  Тернопільському районах.

Більше ніж на чверть зросла частка вчинених крадіжок, у тому числі з квартир, насамперед, у Бережанському, Бучацькому, Гусятинському, Збаразькому, Підгаєцькому та Шумському районах.

Турбує зростання злочинності у підлітковому середовищі. Кількість злочинів, вчинених неповнолітніми у Підволочиському, Тернопільському районах зросла наполовину, Борщівському, Бучацькому, Лановецькому районах – удвічі, а Гусятинському та Шумському районах – утричі. Майже на третину збільшилася частка втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

Удвічі  зросла кількість дітей, які скоїли злочини у стані сп’яніння, утричі – в рупах з дорослими.

Нехтування нормами громадської моралі, порушення обмежень, пов’язаних із розпиванням спиртних напоїв у громадських місцях, зловживання алкоголем є основним підґрунтям для протиправної поведінки людей будь-якого віку. За появу у нетверезому стані в громадських місцях минулого року до відповідальності притягнуто понад 10 тисяч осіб, більше тисячі – повторно. Загалом, у нетверезому стані в області вчиняється  кожен одинадцятий злочин. Через прорахунки профілактичної роботи із населенням, у половині районів не зменшується частка суспільно-небезпечних діянь, скоєних у стані сп‘яніння, на вулицях та у громадських місцях.

З метою підвищення ефективності боротьби із злочинністю, у тому числі в її організованих формах та корупції,  постановою координаційної наради розроблено ряд узгоджених заходів спрямованих на стабілізацію криміногенної ситуації в регіоні, на зміцнення законності і правопорядку.