На перший післяолімпійський етап кубка Світу українська команда вирушила без свого капітана Олени Підгрушної. Більш того, олімпійська чемпіонка в нинішньому сезоні вже не вийде на старт. Про це вона розповіла кореспонденту порталу biathlon.ua.

Підгрушна, Олімпіада, Сочі— Олена, нинішній сезон для вас закінчений. Не прикро? Адже залишалися шанси поліпшити свої результати в підсумковому заліку.

— Що вже тепер міркувати, якщо я фізично, за станом здоров’я не можу виступати. Адже не можна звинувачувати в цьому свій організм? Добре, що здоров’я дозволило мені виступити на Олімпіаді і проявити себе там, де це було найбільш необхідно на даний момент. Життя не закінчується на декількох етапах Кубка світу. Хоча про продовження кар’єри говорити поки не будемо. Я йду в декретну відпустку, тому на найближчий рік я беру паузу.

— Повернімося в Сочі. Де, крім “золота” в естафеті, могли ще розраховувати на медалі?

— За медалі потрібно було боротися в кожній гонці.

— Здалося, що ви незадоволені були своїм виступом в індивідуальній гонці. Це насправді було так?

— Я незадоволена жодним своїм індивідуальним стартом на Олімпіаді, тому що я була не в оптимальній формі, і не про який пік форми говорити не доводилося. У Сочі були показані далеко не ті результати, на які я налаштовувалася і до чого готувалася останні чотири роки.

— Причини назвати можете?

— Причин багато. Це і стан здоров’я, адже перед Олімпіадою я перенесла хворобу, і фізичний стан був далеко від оптимального. Десь позначилася і недостатня акліматизація, не зовсім я була готова виступати на висоті.

— У пресі була інформація, що одна з причин — це тренерські прорахунки.

— У нас в команді є й тренери та науковці. Вони даний момент аналізують, вивчають, і сподіваюся, будуть зроблені правильні висновки. Якщо і відбулися якісь помилки і прорахунки у підготовці, то в майбутньому вони будуть враховані. Це питання не прості, і вони не в моїй компетенції.

— Ситуація в країні сильно вплинула на виступ?

— Знаєте, я тільки останнім часом зрозуміла, чому так часто задають це питання. У нас не було достатньо часу детально стежити за подіями в країні. Щось бачили по телевізору, щось в інтернеті. Мене інформацією постачав переважно чоловік. Тепер я здогадуюсь, щоб мене не засмучувати, він дуже багато чого просто не розповідав . Лише опинившись в Україні, я дізналася правду про все, що відбувалося, і стала розуміти, знай ми всю правду — невідомо, в якому моральному стані ми були і не факт, що змогли б виграти естафету.

— Знай всю правду, могли б ви не вийти на естафету?

— Незважаючи на всю складність ситуації, я говорила відразу, що такого варіанту навіть не розглядали. По-перше, ми їхали на Олімпіаду за медалями, а естафетна гонка, була однією з тих, де нас багато хто вважав фаворитами. По-друге, для багатьох людей вірили і вболівали за нас це був би величезний удар в такій непростій ситуації. Тому і дівчатка, і тренери говорили лише про одне, що ми повинні вийти і виграти золоті медалі. Напевно в ситуації, що склалася, наша перемога стала подвійно дорожчою.

— Як у даній ситуації поводилися ваші суперники, спортсмени з інших країн?

— Може трохи несподівано, але після переможної естафети, ті хто володіли інформацією, поряд з привітаннями висловлювали нам і своє співчуття. Однак, в цей же час говорили, що на тлі тієї ситуації, що склалася в країні, ми здійснили вчинок, гідний справжніх героїв.