Колишнього посадовця будуть судити через дозвіл на встановлення флагштоку, що спричинило пошкодження об’єкта археологічної спадщини. Збитки, завдані таким чином, оцінюють у 726 тисяч гривень.

Про це повідомляє обласна прокуратура.

“Прокурори Кременецької окружної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки) щодо колишнього директора державного історико-архітектурного заповідника, – ідеться у повідомленні прокуратури області. – За даними слідства колишній керівник установи незаконно надав письмову згоду одному із благодійних фондів на проведення робіт щодо встановлення флагштока на горі Бона. При виконанні вище вказаних робіт пошкоджено обʼєкт археологічної спадщини в межах памʼятки національного значення “Замок. Руїни IX–XVI ст”. Збитки, завдані історико-архітектурному заповіднику становлять понад 726 тис. грн.”.

Нагадаємо, гігантський флагшток на горі Бона встановили до Дня Незалежності України у 2021 році. Аби закріпити конструкцію заввишки понад 30 метрів, майстри вирили котлован і залили фундамент. В ході робіт зруйнували частину фундаменту споруди XVI століття.

“Екскаватором зачистили значну площу до пів метра висотою площі замку, вирили фундамент, зруйнувавши частину фундаменту будинку старости та банально залили бетоном. Труби просто скинули на давній фундамент. Це і є ставлення до нашої історичної пам’яті”, – пояснив історик та громадський діяч Віталій Савчук.

Як повідомляло тоді видання Zbruc, Кременецька фортеця перебуває на балансі Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Проте директор заповідника скерував журналістів у Тернопільську обласну раду. Там від коментарів відмовилися, натомість запросили журналістів на відкриття флагштоку на День прапора, 23 серпня, де і обіцяли надати всі пояснення.

Тодішній голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко у День прапора на своїй facebook-сторінці похвалився рекордом України за найвищий флагшток заввишки 35 метрів. Він також опублікував світлини з місця події.

“На Замковій горі в славному історичному місті Кременець, яке є однією з перлин нашого мальовничого Тернопілля, встановили рекорд України! З метою популяризації українських цінностей, об’єднання людей навколо українських символів, створення позитивного іміджу та позитивного прикладу для громад України, на горі Бона (висота – 397 метрів над рівнем моря) було встановлено найвищий флагшток, заввишки 35 метрів, на найвищій точці від рівня моря!”, – написав він.

Коментар Михайла Головка щодо фінансування встановлення флагштока у Кременці вдалося отримати кременецькій громадській активістці та журналістці Надії Медецькій, яка завчасно прийшла на його відкриття.

“Державних коштів не було витрачено, ні Кременецька міська рада, ні Тернопільська обласна рада коштів не виділяли. Це зроблено своїми силами: головні спонсори – “Фонд Михайла та Мар’яни Головко”, а також підприємці-свободівці, які зголосилися, зокрема Віктор Герасимович”, – відповів Головко. Проте на питання, хто готував проєкт встановлення флагштоку на замковій горі, яка є у межах архітектурного заповідника, і хто видав дозвіл на встановлення – нічого конкретного не відповів і порадив надіслати офіційний запит.

Нагадаємо, Михайла Головка судять за підозрою у корупції. Депутати обласної ради двічі відправляли його у відставку.

Читайте на цю тему:

“Будемо мати спокій”: депутати відповіли Головку і хочуть обрати нового голову обласної ради

Двічі в одну річну не ввійдеш: депутати обласної ради знову звільнили Головка

Головко добудував спортзал та інші приміщення на даху багатоповерхівки самовільно, – поліція

Колишній голова облради Головко розпродує сімейне майно?

“Нема більшої проститутки, ніж політика”: відомий журналіст про намагання Головка поновитися на посаді

Суд відмовив Головку у поновленні на посаді голови обласної ради

Квартири, машини, земля і мільйони готівкою: ексголова обласної ради Головко подав декларацію про доходи

Підозрюваного у державній зраді Шуфрича захищають ті ж адвокати, що й Михайла Головка. ФОТО, ВІДЕО

“Організували підставу”: дружина Михайла Головка прокоментувала його затримання. ВІДЕО

Правоохоронці затримали голову обласної ради Михайла Головка і ексзаступників голови ОВА, – ЗМІ