Наш організм на 60% складається з води. Для підтримання водної рівноваги ми п’ємо щодня. Хтось віддає перевагу каві, хтось чаю, пиву, сокам, газованій воді. Основу будь-якого напою складає вода. Крім води в напоях містяться інші речовини, що впливають на наш організм. Цей вплив може бути позитивним чи негативним, залежно від регулярності і обсягів вживання того чи іншого напою.
Газована вода вважається одним з найшкідливіших продуктів, які ми споживаємо. В одній маленькій пляшці солодкої води (0,33 літра) може міститися близько 16 чайних ложок цукру у вигляді кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози! Це приблизно в 3 рази більше щоденної норми, вважає Американська Асоціація Серця.
Коли ви п’єте такий напій, ваша підшлункова залоза починає з великою швидкістю виробляти інсулін, реагуючи на цукор, що потрапив в організм. В результаті, рівень цукру в крові різко підвищується. Ось що відбувається у вашому тілі після того, як ви випиваєте солодку газовану воду:
За 20 хвилин кількість цукру в крові досягає високого рівня, а ваша печінка реагує. З’явився інсулін, перетворюючи величезну кількість цукру в жир.
За 40 хвилин абсорбування кофеїну закінчується, ваші зіниці розширюються, кров’яний тиск підвищується, а печінка скидає більше цукру в кров. Це можна легко простежити за допомогою тестів.
Приблизно через 45 хвилин ваше тіло збільшує вироблення допаміну, гормону, який стимулює центри задоволення в мозку. До речі, щось подібне відбувається і після прийняття героїну.
Через 60 хвилин рівень цукру в крові різко падає, і у вас з’являється бажання знову випити стаканчик “смачного” напою.
Подібні “перепади” рівня цукру в крові тягнуть за собою розвиток таких захворювань як цукровий діабет і рак
Фруктоза перетворюється в жир набагато швидше, ніж інші види цукру і жири.
Дослідження фруктози показали, що вона набагато небезпечніше інших видів цукру. Вона переробляється печінкою, і, на відміну від іншого цукру, більша її частина перетворюється у відкладення жиру. Саме тому фруктоза є головним винуватцем ожиріння, інші види цукру їй поступаються. Згідно з новими дослідженнями, 2 пляшки солодкої газованої води щодня можуть “відкластися” у вигляді 0,5 кілограма жиру в тиждень!
Крім того, що фруктоза змушує вас повніти, вона також пов’язана зі збільшенням рівня тригліцеридів. Одне з досліджень показало, що у чоловіків, які споживають солодкі напої, більше рівень тригліцеридів у середньому на 32 відсотки. Ці речовини є хімічною формою жиру і містяться в деяких продуктах харчування, накопичуючись у нашому організмі.
Дослідження вчених, проведені за останні 40 років, показали, що високі рівні тригліцеридів у крові, відомі як гіпертригліцеридемія, істотно підвищують ризики серцевих захворювань. Вживання фруктози не тільки викликає резистентність до інсуліну, але також перешкоджає лептину правильно посилати сигнали в мозок. Лептин відповідає за контролювання апетиту і відкладень жиру, а також “говорить” печінці, що робити з накопиченою глюкозою.