X

В’язням концтаборів за каторжну працю привезли по 250 євро

Колишнім в’язням німецьких концтаборів, які сьогодні проживають на Тернопільщині, представники товариства «Максиміліан Кольбе Верк» привезли матеріальну допомогу.

Ця німецька організація існує вже біля сорока років і опікується колишніми в’язнями концтаборів і гетто. Товариство існує за рахунок пожертв пересічних німців і є приватною організацією католицької церкви в Німеччині, що носить ім’я польського священика Максиміліана Кольбе, котрого у 1941 році замордували в концтаборі Аушвіц.

– Роботу нашого товариства можна охарактеризувати трьома такими словами – це допомога, це зустрічі і пам’ять. Протягом багатьох років ми намагаємося допомогти колишнім в’язням концтаборів і гетто, чим можемо, –  розповів керівник товариства Вольфганг Герстнер.

Благодійники у Тернопіль вже приїжджали понад десять років тому із гуманітарною допомогою. Таким чином, вони намагаються довести колишнім в’язням, що про них у Німеччині пам’ятають.

Назавжди запам’ятав роки перебування у концтаборі 88-річний житель села Носів Підгаєцького району Євген Ротицький. Його насильно вивезли з України у 1942 році. Чоловік кілька місяців пропрацював на меблевій фабриці в Австрії. У той час українців вербували у дивізію «СС-Галичина». Пан Євген іще з трьома хлопцями потайки вночі вирішили втекти, але їх перехопили німецькі поліцаї та помістили у концтабір Маутхаузен, що в Австрії. Там Євген Ротицький просидів два із половиною роки. З полону його звільнили американці у травні 1945. Пенсіонер розповів, що у концтаборі їх годували тільки шпинатом і броколі, та змушували тяжко працювати на каменоломні.

– Чорний граніт підривали, а ми перебирали ті шматки. Якщо виходив шматок десять на десять, то ми робили такі квадрати. Було дуже важко. Усі пальці були позбивані до крові, – поділився спогадами Євген Ротоцький.

Після війни чоловік сорок років пропрацював у колгоспі. Нині виживає за 800 гривень пенсії. За каторжну працю на чужині десять років тому колишній в’язень концтабору отримав 7 тисяч євро компенсації. За ці гроші придбав трактор.

– Я потім казав, що в Німеччині за три роки заробив тракторець. А за Союзу, в колгоспі з жінкою працювали сорок років, і ніц не заробили собі, – говорить чоловік.

На Тернопільщини нині залишилось в живих тільки 25 колишніх в’язнів концтаборів і гетто. Сьогодні менше половини із них особисто отримали по 250 євро допомоги. Решті – гроші передадуть через рідних.

Дмитро Мельникович: Журналіст.