X

Відомі імена лауреатів обласної премії у галузі культури

На засіданні комітету з присудження обласних премій в галузі культури у Тернопільській обласній державній адміністрації визначили переможців за підсумками 2021 року.

Спочатку обласна комісія розглянула претендентів та їхні твори, які були подані на здобуття обласних премій за 2021 та 2022 роки. А на другому засіданні, за результатами таємного голосування, визначили лауреатів за підсумками 2021 року.   

У номінації «Етнографія і музейна справа – імені Володимира Гнатюка» переможцями стали Людмила Строцень та Марина Ягодинська за підготовку та видання ілюстрованого альбому-каталогу «Сакральна скульптура Тернопільщини».

У номінації «Краєзнавство – імені Петра Медведика» – Юрій Заяць, автор книг «Лицар свободи Борис Козубський» та «Великий Раковець».

У номінації «Література – імені Богдана Лепкого» – Марія Назар, автор книг «Єрусалимськими стезями» та «Три вінки сонетів».

У номінації «Твір для дітей та юнацтва – імені Іванни Блажкевич» – Галина Шулим, автор книги «Інопланетна гостя».

У номінації «Театральне мистецтво – імені Леся Курбаса» – Олександр Папуша, заслужений артист України – за виконання ролей Гонти («Тарас» Б. Стельмаха, О. Мосійчука за творами Т. Шевченка), Івана Карася («Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського), Виборного («Наталка Полтавка» І. Котляревського) у виставах Тернопільського академічного обласного драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка.

У номінації «Образотворче мистецтво – імені Михайла Бойчука» – Олег Федорів за цикл робіт «Козацька січа».

У номінації «Музичне мистецтво – імені Соломії Крушельницької» –  Святослав Дунець, заслужений артист України ‒ за підготовку і виконання історичної ораторії Ганни Гаврилець „Віють вітри” (за мотивами історичних пісень, записаних О.Кошицем).

У номінації «Журналістика – імені Володимира Здоровеги» – Зіна Кушнірук, заслужена журналістка України, автор серії публікацій про соціально-культурне життя краю на сторінках незалежної громадсько-політичної газети «Наш день».

У номінації «Архітектура – імені Георга Пінзеля»: Мирослава Харченко, Анна Харченко,  архітектори – за творчу роботу «Будівля громадського призначення по вул. Б. Харчука, 2а з реконструкцією існуючих офісних приміщень по пр-ту Т. Шевченка, 1 в м. Кременці».

У номінації «Декоративно-ужиткове мистецтво – імені Ярослави Музики» – Віктор Лупійчук(посмертно), автор циклів дерев’яних скульптур, присвячених історії України та на сакральну тематику.

Як зазначили у Тернопільській обласній військовій адміністрації, цього року культурні діячі вирішили відмовитись від грошової премії, натомість збільшити витрати на ЗСУ. пізніше будуть визначені також лауреати цієї премії за підсумками 2022 року.

Трач Ольга: Журналіст.