X

В Україні входить в обіг тисячна банкнота

Нова тисячна банкнота входить до грошового обігу сьогодні. Нацбанк випустив близько п’яти мільйонів таких купюр.

Від сьогодні жителі краю можуть ними користуватися.

На новій тисячній банкноті зображений вчений і засновник Української академії наук Володимир Вернадський, на звороті – будівля Президії Національної академії наук України. Розмір банкноти – 75 на 160 міліметрів, – розповів заступник голови НБУ Олег Чурій. Серед ступенів захисту нової банкноти – водяний знак, рельєфні елементи для людей з порушенням зору, захисні стрічки. Олег Чурій запевнив, що нова банкнота інфляції не означає.

«Вихід нової тисячної банкноти є скоріше потребою сучасного ринку. Подальшого знецінення гривні це не означає. Наразі надруковано п’ять мільйонів таких купюр, далі вони випускатимуться, залежно від потреби».

Додамо, учора Кабінет Міністрів України переглянув курс долара у проекті державного бюджету на 2020-ий рік. Раніше він був встановлений у розмірі 28 гривень, відучора – 27 гривень.

Курс долара в Україні визначається ринком. Наразі його вартість коливається навколо 25 гривень за один долар. Втім, упродовж місяця простежується незначне просідання гривні перед валютою.

Софія Романська

Дмитро Мельникович: Журналіст.