X

У Тернополі били посуд і пили заспокійливе

Більше 30 барменів зі всієї Західної України виборювали у Тернополі звання найкращого. Вони жонглювали пляшками, змішували напої і навіть робили сальто. А перед змаганнями — били посуд та пили заспокійливе.

Західноукраїнський конкурс барменів Bartender проходив у ТРЦ “Подоляни” 20 травня. Учасниками були як досвідчені бармени-флейрингісти, так і новачки. Перемогла все ж таки – практика, – пише “20 хвилин”.

Зі Львова, Хмельницького, Івано-Франківська, Луцька та Рівного з’їхалися бармени до Тернополя. Всього було 34 учасники. Змагання затягнулися на шість годин. Проте глядачі не сумували, адже й подивитися було на що і коктейлями безкоштовно пригощали. Змагалися бармени у стилі флейрингу. Методом жонглювання вони готували два коктейлі “Секс на пляжі” та “Зелена заздрість”. А також наливали пиво і заварювали каву. Дехто навіть умудрявся робити сальто із пляшками у руках.

Перед початком конкурсу учасники відшліфовували свої номери, тому прибиральниця мала трохи роботи. Щораз підмітала битий посуд. Проте організатори кажуть, посуду побили небагато.

Незважаючи на тренування, бармени-новачки під час змагань трохи перехвилювалися.

— У мене ще досі тремтять руки, — каже тернополянка Олеся Лещук (23 р.). — Хоч я перед конкурсом випила дуже багато заспокійливого, проте не допомогло. Напевне тому, що це мій перший конкурс. Дуже складно було зловити всі пляшки.

Олеся була єдиною дівчиною з-поміж учасників. Та це її не зупинило.

— Я відчуваю, що професія бармена — це моє, — додає дівчина. — І хоч я тільки вчуся, але думаю з часом у мене все вийде. Флейрингом займаюся лише два місяці.

Перемога дівчині не дісталася. Її виборов більш професійний тернопільський бармен Володимир Підгайний. Він прийшов на конкурс і як учасник, і як тренер. Свою професію хлопець не може описати навіть у двох реченнях. Каже — вона багатогранна.

— Бармен повинен вміти все – і правильно каву налити, і коктейль зробити, — каже Володимир. — Водночас він і як психолого, і як ілюзіоніст, циркач, акробат і багато іншого. Ця професія об’єднує у собі дуже багато вмінь. Вчитися бути професійним барменом треба все життя. Адже щоразу змінються тенденції, з’являються нові коктейлі, нові уподобання клієнтів. Це як мода. За нею не можливо встигати.

Дмитро Мельникович: Журналіст.