Кавуни та дині заповнюють фруктово-овочеві ринки Тернополя. У серпні баштанних на ринках значно побільшало, оскільки їхній сезон – у розпалі. Продають кавуни та дині переважно з півдня України. Ціна кавунів коливається від 6 до 11 гривень за кілограм; динь – від 15 – 30 грн. У серпні очікують зниження цін.
«Кавуни та дині багаті на вітаміни А, С, В1, В3, вони місять багато заліза, калію, магнію. Ці фрукти мають здатність нормалізувати мікрофлору кишечника, виводити з організму токсини. Однак це стосується стиглих і якісних плодів», – каже лікар з гігієни харчування обласного лабораторного центру Ольга Білинська.
«У разі перевищення норми нітратів вживання баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. У кавунах норма – 60, 0 мг.кг; у динях – 90 мг.кг. Окрім цього, може траплятися перевищення максимально допустимих рівнів кількості пестицидів, які використовуються для швидкого дозрівання».
Обираючи баштанні, фахівці радять надавати перевагу плодам середніх розмірів, хвостик має бути сухим. Купувати рекомендують у спеціалізованих магазинах.
Експерти наголошують: природний термін повного дозрівання кавунів і динь – кінець серпня, початок вересня.
Софія Романська