Кавуни та дині заповнюють фруктово-овочеві ринки Тернополя. У серпні баштанних на ринках значно побільшало, оскільки їхній сезон – у розпалі. Продають кавуни та дині переважно з півдня України. Ціна кавунів коливається від 6 до 11 гривень за кілограм; динь – від 15 – 30 грн. У серпні очікують зниження цін.

Вартість – це останнє на що лікарі-дієтологи радять звертати увагу при виборі баштанних. Найголовніший критерій – якість. Купуючи кавун або диню, варто запитувати про документ, який підтверджує безпечність цих фруктів.

«Кавуни та дині багаті на вітаміни А, С, В1, В3, вони місять багато заліза, калію, магнію. Ці фрукти мають здатність нормалізувати мікрофлору кишечника, виводити з організму токсини. Однак це стосується стиглих і якісних плодів», – каже лікар з гігієни харчування обласного лабораторного центру Ольга Білинська.

«У разі перевищення норми нітратів вживання баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. У кавунах норма – 60, 0 мг.кг; у динях – 90 мг.кг. Окрім цього, може траплятися перевищення максимально допустимих рівнів кількості пестицидів, які використовуються для швидкого дозрівання».

Обираючи баштанні, фахівці радять надавати перевагу плодам середніх розмірів, хвостик має бути сухим. Купувати рекомендують у спеціалізованих магазинах.

Експерти наголошують: природний термін повного дозрівання кавунів і динь – кінець серпня, початок вересня.

Софія Романська