X

Тернопільські депутати вимагають від влади припинити спекуляції на мовну тему

Четверо депутатів Тернопільської обласної ради ініціювали звернення  до президента України Віктора Януковича. Депутати засуджують наміри, озвучені Віктором Януковичем напередодні візиту до Росії, про надання російській мові офіційного статусу в Україні. Під зверненням наразі підписалось четверо депутатів: Степан Барна, Володимир Болєщук, Володимир Чубатий, Роман Навроцький.

–      На щастя, є Конституція, яка забороняє змінювати державну мову. Щоб змінити Конституцію, треба триста голосів, яких у цієї влади немає. Якщо громадськість не буде мовчати, а буде займати активну громадянську позицію,  то я певен, що ніколи не буде достатньої кількості голосів, щоб змінити мову, – впевнений Володимир Болєщук.

Політик впевнений, щоб відстояти мову, треба займати активну громадську позицію і не бути байдужими. Володимиру Болєщуку задається парадоксальним те, що у незалежній країні люди повинні відстоювати українські цінності.

–      Мовні питання завжди піднімають перед виборами. Напередодні минулих виборів піднімали його представники Партії регіонів та їхні сателіти – «комуністи», які постійно цю тему розкручували. З однієї сторони, вони хотіли отримати прихильність Кремля і російськомовного населення. З іншої сторони, як ми можемо бачити, запровадити другу російську мову хочуть ті, хто нею розмовляють, працюючи в державних установах, дехто не хоче вивчати українську, – каже Володимир Болєщук. – Дуже добре, я вважаю, що суспільство та місцеві громади реагують, не  чекають, коли буде закон чи якийсь інший документ.

«Заява про двомовність – це пряме продовження «харківської зради». Щоб отримати прихильність Кремля владні структури готові на все.

Мета запровадження двомовності полягає не в захисті прав російськомовних громадян, які мають всі можливості для використання російської мови, а в поверненні України до статусу російської колонії, в якій українська мова буде витіснена із офіційного вжитку» – йдеться у тексті звернення.

– Звернення буде винесено у вівторок, 27 березня, на сесію обласної ради, – повідомив Володимир Болєщук, – Я впевнений, що депутати підтримають.

Дмитро Мельникович: Журналіст.