X

Тернопільська галерея на міжнародному ярмарку покаже “Кухню муз”

Власний проект представить на престижному міжнародному ярмарку мистецтв Kyiv Art Fair тернопільська галерея «Бункермуз». Цього року вона стала однією із десяти нестоличних українських галерей, котрі беруть участь у цій масштабній події в рамках фестивалю сучасного мистецтва Kyiv Art Week.

Всього до участі у ярмарку запрошені майже сорок галерей з України, Франції, Австрії, Німеччини, Грузії, Литви, Данії, США.

Kyiv Art Fair пройде 23-26 травня у комплексі «Торонто-Київ», що на вулиці Великій Васильківській, 100.

Для ярмарку тернопільська галерея спільно з групою «Артзебс» підготували проект «Кухня муз». «Артзебс» – це анархічна художня група, в якій постійно працюють Володимир Гулич, Настя Лойко та VJ Yarkus. Від утворення групи в 1998 році її учасниками були Андрій Стегура, Madjah’s, Геннадій Козуб, Віктор Покиданець. Група багато працює із відеомапінгом, використовуючи міську архітектуру, музику і цифрові відеотехнології.

– «Кухня муз» — це погляд вглибину процесу творення через графіку, світлові інсталяції, відео та перформанс, — розповідає співкураторка проекту Марія Юрчак. – Оскільки «Бункермуз» презентує сучасне мистецтво, вирішили обрати найсучасніше з його видів — медіа-арт. А для того, аби підкреслити інтерактивність мистецтва, зв’язок його творів із тими, хто споживає мистецький продукт, використаємо перформанс.

«Муза і кухня» — це одночасно рефлексії на тему того, що є складовими творчого процесу та репрезентація того, яким є творчий процес. Це пошук інсайту, відчуття волі Божої та усвідомлення себе як творця. Це спроба вивести нетактильне, невимовне й нечутне на рівень відчутний та бачений. Приготування/створення/творення є одним із ключових моментів проекту. Цікаво, що його автори спробують показати «кухню», як у прямому, так і переносному значеннях. Приготування відбуватимуться не лише на рівні ідей, а й приготування як такого — буденного та кулінарного. Одна зі складових проекту пропонує поміркувати про таїнство їжі. Це буквальне втілення ідеї про те, що ми є тим, що ми їмо та п’ємо. Отже, чим ми будемо, споживаючи мистецтво?

– Іронія в тому, що ні кулінарія, ні образотворче мистецтво не мають своїх покровительок серед дев’яти муз, – каже Марія Юрчак. – Тож проект «Кухня муз» — спроба не лише показати мистецьку кухню, її нюанси, а й ввести кулінарне та образотворче мистецтво до сучасного пантеону божеств.

Ольга Трач

Дмитро Мельникович: Журналіст.