X

Скандал в тернопільському “Правому секторі”

Популярна в Галичині партія націоналістів яскраво заявила про себе під час подій на Майдані. Під вивіскою “Правого сектору” об’єдналися радикали з УНА-УНСО, “Тризубу” імені Бандери та футбольні ультрас.

Активісти партії на чолі з Дмитром Ярошем беруть участь у війні на Донбасі. В лавах ДУК ПС воюють десятки тернополян. Поки тривали активні бойові дії лави “правосеків” здавалися монолітними. Населення і волонтери активно підтримували націоналістів.

Конфлікт з владою почався тоді, коли націоналісти відмовилися вступити до лав Збройних сил, надаючи перевагу самостійній війні. Події у Мукачево, де члени “Правого сектору” влаштувати стрілянину, різко змінили ситуацію. Частина бійців перейшла на державну службу, інші затіяли міжусобні чвари. В тилові організації партії потрапили сумнівні люди з кримінальним минулим та політичними амбіціями. Відмова “Правого сектору” від участі в місцевих виборах “сплутала карти” багатьом з них.

У п’ятницю про відставку і вихід з партії заявила харизматична лідерка “правосеків” Тернополя Катерина Бойко: “Слава Україні! Ніколи не думала, що доведеться приймати таке важке рішення, але враховуючи хвилю бруду і дискредитації, яка відбувається проти мене останні півроку всередині організації, вважаю,що тягнути вже немає куди. Півтора року, які я присвятила організації, зокрема рік я розбудовувала тернопільську міську організацію, збільшивши її чисельність в рази, керуючи виборчими штабами (не де-юре, а фактично) без вихідних, безоплатно, деколи цілодобово, обернулись проти мене. Через брудні підкилимні ігри, через мою незгоду закривати очі на діяльність осіб , що дискредитують Правий Сектор, я стала ворогом №1. Тому бути «цапом відбувайлом», якого кличуть тільки тоді, коли потрібно немалі гроші або зробити рутинну , а деколи і важку технічну роботу, мені не дозволяє моя совість. Повторюю, це рішення для мене є надважким.” – пише Бойко.

Офіційний сайт організації повідомляє, що замість пані Катерини керівником тернопільського осередку став Назар “Вій” Сарабун. Лише він має право збирати кошти для підтримки партії та вести офіційні перемовини.

 

Дмитро Мельникович: Журналіст.