X

Обласна виборча комісія водить “Свободу” за ніс

Ми вже розповідали, що минулого тижня обласний тервиборчком провів два засідання, на яких було визнано повноваження депутатів, які прийти замість вибулих. За попередньою інформацією в засіданні взяло участь 9 з 17 членів комісії. Однак згодом з’ясувалося, що один з членів комісії не мав права брати участь у голосуванні.

.

Днем раніше Центральна виборча комісії виключила цю особу зі складу тернопільського тервиборчкому. У такий спосіб друге засідання комісії, на якому були визнані повноваження майже 20 депутатів, є нелегітимним.

Серед цих двох десятків депутатів обласної ради – переважна більшість – члени ВО “Свобода”. Сталося так, що під час останніх виборів до місцевих органів влади чимало обласних депутатів подалися до інших рад: хто на наших теренах, а дехто з політичних рекрутів повернувся на рідну Волинь чи Львівщину. Отже, у депутатському складі Тернопільської облради утворилася солідна “діра”. Олексій Кайда з соратниками втратив більшість (61 голос зі 108) і можливість для продавлювання потрібних рішень. Регіонали зі своїми сателітами з ЄЦ цим майстерно користувалися, блокуючи будь-які невигідні для них питання. Обласна ж виборча комісія, яка, згідно закону,  мала би зібратися і “посунути” партійні списки, щоб до ради потрапили нові депутати – цього вперто не робила. Кайді навіть довелося оголошувати ультиматуми та бойкоти вимагаючи владу повпливати на “своїх” людей в комісії.

Важко передати розчарування і обурення, яке панує зараз в стані “Свободи” і їхніх людей в облраді.  Комісія нарешті зібралася, ніби проголосувала потрібні рішення і тепер це все намарно!?!

Цікаво, що завдячувати цьому представники “Свободи” мають “побратимам” по опозиції з партії “Батьківщина”. Саме за їхнім поданням відкликали того злощасного 9-го члена комісії. Таким чином, керівництво місцевої “Батьківщини”, яку очолює нардеп Деревляний, мимоволі (або спеціально) підіграло Партії регіонів та її очільнику Оресту Муцу у намагання позбавити опозицію впливу на прийняття рішень в облраді.
Розповідають, що між цими двома народними депутатами є домовленість щодо координації зусиль з розпуску облради. Деревляний не зможе змиритися, що більше двох років його партія за бортом обласної політики, а Муц сподівається, що адмінресурс дозволить обрати слухняну раду і посадити в крісло спікера Петра Гоча. Досвід співпраці у тернопільського ПРіБЮТу вже є. Ця коаліція успішно сформувалася керівництво райрад в Зборові і Підгайцях.

Можливо, інформацію про співпрацю тернопільських  БЮТ  і ПР  поширюють політичні заздрісники, які і собі не проти подружитися з регіоналами, але не мають що їм запропонувати. Виглядає, однак, все дуже правдоподібно.

Андрій Мальований, Іван Сірий

Дмитро Мельникович: Журналіст.