X

На що витратять понад 300 мільйонів з обласного бюджету

Зміни до доходів, до фінансування та до розподілу видатків обласного бюджету на 2021 рік затвердили депутати обласної ради на черговому пленарному засіданні.

Доходи обласного бюджету зросли за рахунок субвенції з держбюджету на підтримку закладів охорони здоров’я, на освіту, субвенцій з місцевих бюджетів на співфінансування інвестиційних проектів та інших субвенцій. Як повідомив директор департаменту фінансів ТОДА Степан Скибиляк, сума, яка спрямовується на видатки становить 311,7  мільйона гривень – це з урахуванням трансфертів держбюджету та залишку коштів обласного бюджету.

– На підтримку закладів охорони здоров’я ми отримали 3,6 мільйона гривень державної субвенції, – повідомив Степан Скибиляк. – 24,8 мільйона гривень субвенцій надійшло з місцевих бюджетів на співфінансування інвестиційних проектів. З них на спорткомплекс у Бережанах – 3,5 мільйона, школу у Шупарці – 7,1 мільйона, очисні споруди у Борщові – 3,2 мільйони, школу у Козовій – 2,3 мільйона, ремонт Хорстківського профтехучилища – 2,8 мільйона, школу у Підгородньому – 3,1 мільйона, лікарню у Товстому – майже 900 тисяч гривень. Це субвенції обласному бюджету на співфінансування проектів, які фінансуватимуться з Фонду регіонального розвитку. Також надійшли інші субвенції: на Бережанську райлікарню, як опорний заклад – 1 мільйон, на капремонт дороги у Борщові – 4,6 мільйона, співфінансування на закупівлю шкільних автобусів – 8 мільйонів, на Водну арену «Тернопіль» – 10,5 мільйона, від Білецької ОТГ на школу у Великому Глибочку – 2,2 мільйона. Із вільних залишків коштів у сумі 44,4 мільйона на фінансову підтримку комунальних підприємств піде 7,2 мільйона, на наш майновий комплекс – 3,5 мільйона, на програму місцевого самоврядування більше 1 мільйона, на підтримку КП «Наглядінфестбуд» – 1,2 мільйона, на КП «Сервіс Тернопілля» – 400 тисяч гривень.

2,9 мільйона спрямовується на підвищення соціальних стипендій дітям-сиротам у зв’язку із  підняттям прожиткового мінімуму, а в цілому на управління освіти – 4 мільйони. На галузь охорони здоров’я – 5,2 мільйони. З них: один мільйон на програму лікування учасників АТО, призов на військову службу – 900 тисяч, підтримка КП – 3,5 мільйона. На управління соцзахисту –  1,1 мільйона на Мельнице-Подільський психоневрологічний інтернат. На управління фізкультури і спорту – на програму по футболу – 100 тисяч гривень, на школу вищої спортивної майстерності – 400 тисяч. На управління сім’ї і молоді – на пластовий рух – 100 тисяч гривень. На  управління капітального будівництва – на завершення ремонту відділення анастезіології обласної дитячої клінічної лікарні – 1,5 мільйона, на реконструкцію центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів – 2 мільйони, на програму підтримки аеропорту – 5,8 мільйона, в тому числі 1,3 мільйона на зарплату та 4,5 мільйона на виготовлення проектно-кошторисної документації.

Надійшла освітня субвенція у сумі майже 20 мільйонів гривень. Ці кошти, за словами Степана Скибиляка, розподілені наступним чином: на протипожежні заходи – 3 мільйони, для закладів профтехосвіти на придбання природничих та математичних кабінетів – 1,5 мільйона, на закупівлю шкільних автобусів – ще 15 мільйонів – це субвенція, яка перейшла з минулого року. Із 2,3 мільйона екологічного податку на програму охорони навколишнього середовища спрямовано 618 тисяч, на будівництво дамби у селі Вістря Коропецької селищної ради – понад 1 мільйон, на очистку русла річки Вільховець у Трибухівській громаді – 642 тисячі. 137 мільйонів – це залишок коштів на реконструкцію та будівництво доріг загального користування та місцевого значення. Кошти у сумі 284 мільйона переміщуємо з капітальних видатків на поточні, оскільки документація в основному зроблена на середній і поточний ремонт. Майже 50 мільйонів гривень виділено на продовження будівництва амбулаторій у сільській місцевості. Також 8 мільйонів розподілено між обласними програми: допомога учасникам АТО, доплата до пенсій ветеранам ОУН-УПА, чорнобильцям тощо. 

Дмитро Мельникович: Журналіст.