X

Латифундист з Тернопільщини увійшов до трійки найуспішніших аграріїв України

Днями рейтинг найуспішніших аграріїв України оприлюднило видання «Фокус». Трійку лідерів замкнув наш земляк, власник агрохолдингу «Мрія» Іван Гута. Випередити його вдалося лише «Укрлендфармінгу» Олега Бахматюка та агрокомпанії «Стіомі-Холдинг» «регіонала» Михайла Стадніка. Саме на цих трьох китах тримається аграрний бізнес України.

«І хоча агрохолдинг «Мрія» не підписав у 2011 році жодної масштабної угоди, головною метою, за словами експертів, для компанії стало підвищення ефективності бізнесу. Цього року холдинг, 80% якого належить родині Гути, зробив ставку на розвиток наявних потужностей: підприємство інвестувало в модернізацію технопарку і збільшило посівні площі на 3% – до 248 тис. га. Фінансові результати підтверджують: справи в Івана Гути йдуть непогано. Минулого року виручка компанії виросла на 66,1% – до $268,3 млн. У травні “Мрія Агрохолдинг” опублікував перші фінансові показники за цей рік. З січня по травень компанія отримала $9,7 млн. чистого прибутку, що в шість разів перевищує показники за аналогічний період минулого року», – пише журнал «Фокус».

Зазначимо, що агрохолдинг «Мрія» спеціалізується на рослинництві, овочівництві, вирощуванні насіння та зберіганням зернових.

Проривом року видання називає агрохолдинг «HarvEast», акціонерами якого є група СКМ Рината Ахметова і група “Смарт-холдинг” Вадима Новинського (№6 у рейтингу «Фокусу»). Саме ці компанії наступають на п’яти трійці лідерів.

У журналі зазначають, що список був складений на підставі відкритої інформації про землі сільськогосподарського призначення, орендовані приватними аграрними компаніями, думок й оцінок профільних експертів і консалтингових компаній. Також до уваги бралися дані самих компаній, інформація з відкритих фінансових звітів підприємств. Учасники рейтингу у більшості випадків – безпосередні власники, засновники або великі акціонери представлених компаній.

“Номер один”

Дмитро Мельникович: Журналіст.