X

Бучацька громада віддала Пінзеля до Лувру… але не бандюганам

Як ми повідомляли, сьогодні до Бучача приїжджав міністр культури України Михайло Кулиняк. Посадовець шукав компромісу із місцевою громадою, яка відмовлялась надати роботи українського скульптура Іоанна Георга Пінзеля на виставку у Лувр.

«Дияконські ворота», які складаються із двох частин – рельєфів «Благовіщення» і «Янгол-охоронець» – нині знаходяться у церкві Святої Покрови у Бучачі. І власне їх мешканці райцентру не хочуть відпускати до Франції. Міністр спочатку намагався переконати громаду у престижності експозиції в Луврі.

– Лувр для всього світу, не тільки для Європи, це той музей, куди прагнуть потрапити найкращі із найкращих колекцій світу. І те, що Україна зуміла вибороти право провести виставку творів Пінзеля в Луврі, у спеціально відведеному приміщенні, яке дають нам, в церкві Шапель в Луврі, свідчить про дві речі. Найперша річ,  звичайно, це світове визнання нашого земляка Пінзеля. І визнання настільки високе, що його хочуть бачити всі європейці і всі люди світу, які приїжджають до Лувру. Друга причина – це те, що Україна посідає чільне місце в європейській сім’ї і культура  провідна область для того, щоби весь світ краще і більше пізнавав Україну, – пояснив Михайло Кулиняк.

Очільник мінкульту також пообіцяв, що експонати після виставки обов’язково повернуться назад у Бучач.

– Я хочу запевнити в цьому святому місці, бо тут неможливо казати хоч слово неправди, що ці два експонати після виставки в Луврі будуть повернуті сюди, – сказав міністр.

Крім того, за словами Михайла Кулиняка, делегація із Бучача матиме можливість поїхати у Францію на відкриття цієї виставки. Щоправда, хто профінансує поїздку, люди так і не почули. Міністр лише повідомив, що для організації експозиції в Луврі, зі свого боку, Україна витратила 150 тисяч євро.

Однак бучаччани, котрі прийшли до храму, мало вірили у благі наміри столичної влади.

– Цій владі ми не віримо. І вам, як міністру. Бо при цій владі самі бандюгани, – викрикували із натовпу.

На що міністр зауважив, що не сильно подібний на бандюгана і попросив «відійти» від політики.

Людей ж найбільше цікавили гарантії повернення робіт Пінзеля до місцевого храму. Дехто навіть висловив думку, що повернути можуть не оригінали, а копії.

– Ніколи за історію Лувру жодного випадку такого не було і я впевнений, що і не буде. Тому давайте не будемо ганьбитися, що в Луврі сидять якісь контрабандисти і якісь підробники якихось експонатів, – попросив міністр культури.

Нарешті голова районної ради Олег Михайлів озвучив пропозицію, яку згодом підтримала і громада. На час експозиції «Дияконських воріт» у Луврі, в бучацькій храм повернуть речі, котрі раніше йому належали.

– Антипедії з цього храму з бокових престолів і з центрального,  на час експонування дияконських дверей, хай воно знову повернеться в храм. До речі,  нагадаю, це все посвячено. Тобто, його забрати і не повернути – це те саме, що в радянські часи зняти хрест з церкви. Це є ідентична дія. І тому ми хочемо знову сюди цю антипедію отримати, її посвятити, вона намолена, до неї молитися і нехай вона тут залишається, – запропонував голова райради.

Михайло Кулиняк не заперечив. Відтак було вирішено, що невдовзі буде укладено угоду між чиновниками і громадою, в якій пропишуть ці домовленості. Місцева громада також висловила бажання, щоби забирати роботу Пінзеля із Бучача приїхали саме французи. А священнослужителі, на майбутнє, просили згадувати про них не в останню чергу.

– Якщо надалі будуть проводитися якісь такі речі, плани, якщо це стосується сакральних речей, щоби була задіяна від початку церква, від помислу. От коли задум в мудрих головах виник демонструвати ці експозиції в Луврі, щоб одразу була задіяна церква. А не підключалася тоді, коли хлопці з автоматами у камуфляжі приїхали забирати речі. Тоді вже тяжко щось говорити людям, – пояснив отець Михайло Заболотний.

Відтак, як запоруку гарантій повернення робіт Пінзеля, до храму Святої Покрови у Бучачі привезуть антипедію Святого Миколая, яка нині зберігається у тернопільському краєзнавчому музеї, антипедію «Подорож Емау», що зараз перебуває у художньому музеї Тернополя, та дві церковні чаші з серцями каноніків Потоцьких, які свого часу теж належали церкві.

Якщо у Бучачі після тривалих перемовин знайшли компроміс, то вмовити селян Рукомиша Бучацького району віддати до Лувру скульптуру Святого Онуфрія ні міністру Кулиняку, ні губернатору Хоптяну так і не вдалося. Люди непохитні – робота Пінзеля, яку вже хтось оцінив у кілька мільйонів доларів, вони не віддадуть за жодних обіцянок. Про це читайте трохи згодом.

Дмитро Мельникович: Журналіст.