“За Збручем” продовжує аналіз подій у керівний і спрямовуючій силі в області. 2 грудня у Тернополі пройшло під політичним знаком ВО “Свобода”. Вранці відбулася міська партійна конференція, а ближче до обіду – обласна.

Заходи проходили почергово в Галицькому коледжі імені В.Чорновола та в Українському домі «Перемога», які люб’язно і, швидше за все, безкоштовно офірувала громада міста Тернополя.

Якщо міська конференція пройшла доволі стримано, то на обласній не обійшлося без цікавих моментів.

По-перше, був присутній сам Олег Тягнибок – народний депутат України і вождь ВО «Свобода». Незважаючи на високий статус гостя та велике вміння свободівців піаритися на будь-яких дрібничках, місцевих журналістів на захід не покликали. Вшанування побратимів грамотами та подяками за плідну працю на виборах обійшлося без спалахів фотоапаратів.

Диригував ходом конференції ОлегТягнибок. Він із завзяттям доповів про успіхи партії на всеукраїнському рівні, окремо похвалив Олега Сиротюка та Михайла Головка, а далі плавно перейшов до критичного аналізу. Підвівши підсумки виборчої кампанії, партійний бос прямо заявив – Тернопільщина і обласний центр мають найгіршу в Україні динаміку росту рейтингу “Свободи” і є єдиним регіоном Галичини, де партія поступилася першим місцем “Батьківщині”. І це при тому, що свободівці контролюють обласну та міські ради, мають свого голову обласної ради та мера Тернополя!

Окремо Тягнибок “відзначив” нещодавній провал виборів Василя Хомінця. До прямих наїздів в сторону екс-голови обласної ради, а нині колеги по парламенту Олексія Кайди та мера Сергія Надала не дійшло. Та присутнім чітко дали зрозуміти, що Олег Ярославович незадоволений перманентним особистісним та світоглядним конфліктом, який уже 2 роки то спалахує, то тліє між побратимами Кайдою та Надалом.

Ніби між іншим, делегати конференції переобрали голову обласної організації. Ним став депутат обласної ради Володимир Стаюра. Олексій Кайда, як і інші нардепи від ВО «Свобода», зосередиться на парламентській діяльності і буде куратором однієї з областей. Зараз саме вирішується, чи це буде Тернопільщина, де він обраний по мажоритарному окрузі в Тернополі, чи Запоріжжя, звідки він родом. До речі від Наддніпрянщини одним з нардепів став колишній голова Тернопільської ОДА Ярослав Сухий, яким разом Кайдою відновлював роботу тернопільського аеропорту.

Що в сухому залишку після свободівської конференції? Відсторонення від керівництва Олексія Кайди, якого потіснив мер Тернополя, безголова облрада. Сергій Надал дивним чином спромігся маніпулювати Тягнибоком, переконавши партійну верхівку в своїй унікальності та незамінності. Думку про те, проблема “Свободи” у Тернополі – це сам Надал з його методами роботи й немалими «апетитами» ніхто висловити не наважився. Тепер, з відходом Кайди, міський голова не має в партії жодного серйозного опонента, адже новобраного голову облорганізації Володимира Стаюру серйозно не сприймають. Тож шептання деяких делегатів після зібрання про те, що обрання Стаюри – це посилення «антинадалівського» табору можна розцінити, як намагання притягнути бажане за дійсне. Єдиним небажаним сюрпризом для мера може стати обрання його підлеглої Марії Чашки  керівником фракції в облраді.

Партія, що тріумально в’їхала до парламенту завдяки тотальній зневірі суспільства розпочала перебудову відносин між центрами впливу. Тернопільщина стала ореною змагань, у яких раптово зросли ставки. Завдання – не нові звитяги, а втримання старих позицій. Як розподілять і розігають свої ролі в цій п’єсі Сергій Надал, Олексій Кайда, новообрані нардепи Сиротюк з Головком та цілий натовп статистів? Поживем-побачимо.