X

35 тисяч мешканців Тернопільщини хворіють на цукровий діабет

35 тисяч жителів Тернопільщини хворіють на цукровий діабет. За інформацією обласного центру громадського здоров’я, майже п’ять тисяч осіб інсулінозалежні. Поширення хвороби зберігає негативну тенденцію.

14 листопада — Всесвітній день боротьби з діабетом. З цієї нагоди експерти обласного центру здоров’я влаштували просвітницьку акцію. Вони розповідали жителям краю, як попередити хворобу та не допустити її прогресу.

“На сьогодні цукровий діабет є не тільки важливою медичною, а й соціальною проблемою. Кількість хворих на цукровий діабет на сьогодення у світі сягає понад 180 млн. осіб, в Україні –  1,5  млн. чоловік, понад 180 тисяч з них потребують щоденного введення інсуліну.  Серед хворих частка інсулінозалежних становить 40 — 80%. Тривалість життя хворих на цукровий діабет скорочується на 10 – 12 років. В Тернопільській області нараховується понад 35 тисяч осіб, хворих на цукровий діабет. Понад 5000 осіб отримують інсулінотерапію, з них майже 300 дітей. Хворим на цукровий діабет необхідно дбати про самоконтроль над рівнем глюкози, кетонів, білку в організмі. Також важливо вести активний спосіб життя та раціонально харчуватися. Виконання цих простих порад  допоможе в покращенні якості та тривалості життя,  в усуненні симптомів цукрового діабету, в профілактиці ускладнень”.

Допомогу хворим на цукровий діабет надають у Тернопільській університетській лікарні та 29-ти ендокринологічних кабінетах, які працюють в лікувально-профілактичних закладах області.

Дмитро Мельникович: Журналіст.